Станковић, Осмица и Тито стављени на црну листу САД

ГС
Станковић, Осмица и Тито стављени на црну листу САД

БАЊАЛУКА – Влада САД санкционисала је данас Драгана Станковића, директора Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове Републике Српске, Османа Мехмедагића Осмицу, бившег директора Обавјештајно безбједоносне агенције (ОБА) БиХ и Едина Гачанина познатијег као Тито, којег су означили као нарко боса.

Станковић је стављен на листу због закона о државној имовини на нивоу Српске, Османагића су казнили због корупције, а Гачанина због криминалних активности. 

Зашто је Станковић санкционисан

Станковић је завршио на црној листи због, како су навели, ометања или пријетње имплементацији Дејтона. У образложењу одлуке наведено је да је Станковић као вршилац дужности директора, а касније и директора Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске водио агенцију одговорну за Закон о непокретној имовини, те да је директно довео у питање уставни поредак БиХ, који подрива Дејтонски мировни споразум.

Истичу да се Дејтонским мировним споразумом из 1995. године, који укључује данашњи Устав БиХ и који наставља бити основа за структуру власти у БиХ, држава састоји од два ентитета: Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ) и Републике Српске. Посебно је наглашено да је Законом о имовини РС извршена узурпација државне власти БиХ над државном имовином која се налази у РС кршећи одлуке Уставног суда БиХ, Устав БиХ и забрану располагања државном имовином из 2005. године коју је наметнуо Уред високог представника.

- У својим јавним изјавама о законима о имовини, које су подударне са изјавама предсједника РС-а под санкцијама САД-а Милорада Додика и других лидера РС-а, Станковић је тврдио да држава нема овлашћења над непокретном имовином која се налази у РС. Уставни суд БиХ је 22. септембра 2022. године закључио да је закон о имовини, као и његови претходници, у супротности са Уставом БиХ, који је у цијелости приложен као Анекс ИВ Дејтонског мировног споразума - истакли су.

Због тога су САД Станковића данас именовале као одговорно лице или саучесника у опструкцијама спровођења Дејтонског мировног споразума.

Зашто је Осмица санкционисан

- У свом службеном својству генералног директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, држављанин БиХ Осман "Осмица" Мехмедагић злоупотријебио је државну телекомуникациону компанију у корист Странке демократске акције (СДА), једне од највећих политичких странака у БиХ. Мехмедагић је користио државну телекомуникациону компанију БХ Телеком за прикупљање мобилних активности од бх. политичара који нису повезани са СДА. Мехмедагић је такође дао инструкције једном појединцу да надгледа владиног званичника повезаног с опозиционом странком из Републике Српске - наводи се у извјештају.

Осим тога, Мехмедагић је искористио свој положај, пријетње и везе да потакне кандидате из "Осморке" да подрже СДА. Постоје и вјеродостојне информације да је Мехмедагић сарађивао са криминалним групама како би обогатио себе и своју политичку странку.

Зашто је Гачанин санкционисан

- Един Гачанин један је од најплоднијих свјетских трговаца дрогом. Родом из Сарајева, Гачанин је вођа картела “Тито и Дино”, који укључује чланове његове породице и пријатеље из БиХ. Поред покушаја трговине наркотицима у више земаља, Гачанинов картел је умијешан у прање новца и уско је повезан с групом за организирани криминал Кинахан, транснационалном криминалном организацијом коју је OFAC раније санкционисао у складу са Е.О. 13581, са измјенама и допунама Е.О. 13863, због своје улоге као значајне транснационалне криминалне организације.

OFAC данас санкционише Гачанина на основу Е.О. 14059 јер је учествовао или покушао да се укључи у активности или трансакције које су материјално допринијеле међународном ширењу недозвољених дрога или средстава за њихову производњу или представљају значајан ризик од материјалног доприноса. Данашње санкције Гачанину уско су координисане са САД. Управа за борбу против дрога, Агенција Европске уније за сарадњу у провођењу закона Еуропол, те земље Холандије, Француске и Белгије - наводе из OFAC-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана