Шта ради Путин са толиким златом?

Агенције
Шта ради Путин са толиким златом?

Са 2.000 тона злата у девизним резервама, руске златне залихе се приближавају совјетском рекорду од 2.800 тона, забиљеженом 1941. године.

Финансијски аналитичари кажу да Москва тежи финансијској независности и да жели да се отргне од хегемоније америчког долара.

“Неке земље у свету желе да што мање зависе од политике САД-а и потискују долар у трговини и америчке дужничке хартије у резервама. Руске куповине злата су расле током предсједничке трке у САД и нису престале ни послије побједе Доналда Трампа, мада се он чинио као пожељнији кандидат за Кремљ”, изјавио је генерални директор инвестиционог фонда ИЦБФ Антон Макхновски, за Рашу тудеј.

Он сматра да ће Русија наставити да повећава своје златне резерве.

Током посљедње деценије, удио злата у руским девизним резервама је порастао десет пута. Русија је такође смањила удио америчких државних обвезница које држи са 96,1 милијарде долара у марту на само 14,9 милијарди долара у мају, додаје РТ.

Руске златне резерве сада вриједе 460 милијарди долара, а централна банка има за циљ да повећа ту суму на 500 милијарди долара.

Аналитичар Владимир Ројанковски из Међународног финансијског центра у Москви упозорио је прошле недјеље руску централну банку да не би требало превише да зависи од злата.

“У случају глобалног пада интересовања великих суверених инвеститора за америчке државне хартије од вриједности, очекујем да ће се повећати спекулативна активност према племенитим металима како би се вештачки смањила њихова тржишна вреднсот”, рекао је Ројановски за РТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана