Шта кажу резултати истраживања: Да ли Украјинци желе Зеленског на челу државе?

ГС
Foto: Агенције

КИЈЕВ- Двије трећине Украјинаца сматра да Володимир Зеленски треба да остане предсједник до краја ванредног стања, показали су резултати истраживања Кијевског међународног института за социологију (КМИС), спроведеног у оквиру пројекта "Мобилизе" крајем маја.

У извјештају се наводи да 70 одсто испитаника сматра да Зеленски треба да остане предсједник до краја ванредног стања, док се 22 одсто се изјаснило против.

"У зависности од региона пребивалишта, са овим се слаже 65-74 одсто испитаника, односно велика већина Украјинаца не доводи у питање легитимитет предсједника", наводи се у извјештају, преноси Укринформ.

Истовремено, према анкети, већина Украјинаца, 56 одсто углавном или потпуно одобрава активности Зеленског као предсједника Украјине, док њих 37 одсто не одобрава, преноси Тањуг.

У претходном истраживању у септембру 2023, 77 одсто је подржало његов учинак.

"Према томе, ниво одобравања је значајно смањен, али остаје на високом нивоу", напомиње се у истраживању КМИС-а.

Поред тога, од испитаника је тражено да одговоре која од осам ријечи или фраза најбоље описује однос према предсједнику.

Иако постоји тенденција смањења удјела оних који се према предсједнику односе са дивљењем са 33 одсто у јулу 2022. на 8 одсто, генерално гледано, већина Украјинаца (69 одсто) има неутрално-позитиван став (са израженијом неутралношћу и уздржаношћу) према Зеленском, примјећују социолози, преносе Независне.

Истраживање је спроведено од 26. маја до 1. јуна, а телефонски је интервјуисано 2.011 пунољетних становника територија под контролом владе Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана