Шта је Анан говорио о Косову, Сребреници и НАТО агресији

Агенције
Шта је Анан говорио о Косову, Сребреници и НАТО агресији

Београд - Кофи Анан, некадашњи генерални секретар УН, који је данас преминуо, својевремено је, како преносе медији, подржао НАТО интревенцију на СР Југославију 1999. године иако је она изведена без сагласности СБ УН.

Према наводима медија, у јеку агресије, Анан изјавио да “ваздушни удари на Југославију показују да свијет даље неће толерисати да се земље које брутално крше људска права, ''крију; иза Повеље УН, која на прво мјесто ставља државни суверенитет”.

У говору 7. маја, у дану када су НАТО авиони гађали кинеску амбасаду у Београду, Анан је рекао да “заштита људских права мора бити преча од државног суверенитета”, подсјећају Новости.

За вријеме боравка у Бриселу, гдје се налазио штаб за интервеницју против Југославије, Анан је био још конкретнији када је рекао да “употреба војне силе од стране једне регионалне организације, као што је рецимо НАТО, може у одређеним случајевима бити оправдана и без одобрења Савјета безбједности.”

Војна акција спроведена је уз његову сагласност, али не и сагласност и одобрење Савјета безбједности УН, што је Анан касније ипак осудио, подсјећа Блиц.

“Много пута сам апеловао на власти Југославије и косовске Албанце да нађу мир умјесто рата, компромис умјесто конфилкта. Дубоко жалим да упркос свим напорима међународне заједнице, југословенска влада остаје доследна у одбијању политичког споразума који би зауставио крвопролиће на Косову и осигурао одржив мир за становништво”, говорио је Анан.

Трагично је да је дипломатија оманула, али постоје времена када употреба силе може бити легитимна за постизање мира, изјавио је Анан.

“Као генерални секретар Уједињених нација, много пута сам истакао, не само у релацији са Косовом, да Савјет безбједности има примарну одговорност да задржи међународни мир и стабилност и то је експлицитно потврђено у Сјеверноатланском споразуму. Стога би Савјет требало да буде умјешан у било коју одлуку прибегавања сили”, наводи се у саопштењу које је Анан издао на дан почетка бомбрадовања, 24. марта 1999, а пренио Хистори канал.

Нешто мање од мјесец дана прије почетка бомбардовања, Анан је одржао говор испред УН у којем је апеловао на све да се присјете лекција из Босне.

“Крвави ратови у посљедњој декади оставили су нас без илузија о томе колико је тешко зауставити унутрашње сукобе - разлогом или силом - посебно против жеља владе суверене државе. Али, нису нас оставили без илузије о потреби употребе силе када сва друга средства пропадну. Можда ћемо у бившој Југославији поново досегнути ту границу”, навео је између осталог у том говору.

Како је рекао, “хорор је присутан у животима стотина хиљада људи на Косову чији су животи насилно прекинути”.

“И сада, Рачак је додат на листу злочина против човјечности почињених у бившој Југославији..... Стога, дозволите ми да затражим да се сви - нарочито они са способношћу да делају - присјетимо лекција из Босне.

То подразумијева пуно и безусловно поштовање људских права свих грађана на Косову, пуно и безусловно прихватање мировних преговора као једини начин рјешавања сукоба на Косову; и пуно и безусловно поштовање надлежности Међународног суда за ратне злочине у Хагу за све територије бивше Југославије”, говорио је Анан.

Према његовим ријечима, то подразумјева и обезбиједити људима на Косову степен аутономије која је у складу са њиховим потребама да живе живот без терора и насиља.

“Какав ће облик та аутономија имати не зависи само од жеље људи са Косова већ и од акција југословенских власти. Можемо само да се надамо да су и они научили лекције из Босне”, преноси Блиц ријечи Кофија Анана.

Као челника УН-ових мировних операција, Анана су критиковали што УН нису успеле да зауставе геноцид у Руанди 1990-их и геноцид у Сребреници 1995, преноси Н1.

“Масовна убиства у бившој Југославији и Руанди су срамота за УН, јер су страшни злочини почињени пред очима наших војника. Били смо у стању да спријечимо те злочине, али уместо тога, ми смо повукли своје трупе. Земље, чланице Савјета безбједости направиле су грешку. У суштини, сви ми смо заказали”, рекао је Анан на међународној конференцији о превенцији геноцида у Стокхолму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана