Српкиња вођа нарко клана у Шпанији, на плантажама марихуане радили Срби, Бугари и Шпанци

blic.rs
Српкиња вођа нарко клана у Шпанији, на плантажама марихуане радили Срби, Бугари и Шпанци

Српкиња Ј. А. (30) ухапшена ухапшена је у близини Валенсије због сумње да је организатор криминалне групе која је у Шапнији производила дрогу и извозила је на тржиште Холандије и Шпаније.

Како је објелоданила шпанска полиција, са Ј. А. је ухапшено још 13 Срба који су радили на њеним плантажама за узгој марихуане.

“Ухапшени су углавном српски држављани, а на двије плантаже откривено је 3.000 биљака и око 200 килограма марихуане која је била осушена и спремна за продају”, саопштила је тамошња полиција.

У кућу у којој Ј. А. живи у Валенсији, специјалци су упали под пуном ратном опремом и у сефу пронашли 24.000 евра.

“Откривено је да су чланови банде изнајмљивали куће или фарме, а мозак операције била је Ј. А., која је имала фиктивну фирму за продају сјемена воћа, поврћа и ђубрива. Запослила је људе углавном из Србије, мада је међу ухапшенима било и Бугара и Шпанаца који већ имају досијее. Интересантно је и да је свака плантажа имала двојицу стражара, Бугарина и Србина, наоружана електричним пиштољима за одбрану - писали су шпански медији.

“Марихуану су чували 24 сата дневно, а неки од припадника групе су чак спавали на плантажама како би водили рачуна о биљкама”, наводе они колико је добро била организована група коју је предводила 30-годишња Српкиња.

Плантаже марихане које је она направила, како наводе, биле су модерне, опремљене рефлекторима, клима-уређајима, сејалицама, филтерима и вентилаторима.

 

“Осим тога, ухапшени који су радили за Ј. А. користили су и хемијска средства којима се убрзава цвјетање, а самим тим и поспјешује производња, односно увећава профит”, навели су они. Дрогу спремну за продају извозили су у Данску и Холандију, јер је цијена у тим земљама далеко виша него у Шпанији.

“Осим што су узгајали марихуану за европско тржиште, сумње се да је Српкиња новац зарађен од продаје дроге убацивала у легалне токове, па је полиција приликом претреса заплијенила и документацију која садржи и фиктивне рачуне који су наводно плаћени фирми коју је отворила”, наводе извори из истраге.

Сумње се да је Ј. А. помогао брат, који се у августу 2018. године склонио у Србију.

Срби у Шпанији

У посљедњих неколико година, у Шпанији је откривено више од 20 лабораторија за узгој марихуане, а током ових полицијских акција ухапшено је неколико десетина Срба.

“Велики број наших људи одлучује се да баш у Шпанији, најчешће у околини Валенсије, гдје већ има много наших људи, покрене овај незаконити бизнис јер су у тој земљи казне за производњу марихуане најниже у Европи”, каже извор.

Он подсјећа даје прије неколико мјесеци у тој држави разбијена група коју је организовао Г. А. (38) са Врачара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана