Шри Ланка подигла цијене горива

Танјуг
Foto: Илустрација

КОЛОМБО - Шри Ланка је данас подигла цијене горива и транспорта у настојању да подупре државне финансије и да се избори с разарајућом економском кризом, али ће то повећање, према оцјени Ројтерса, без сумње погоршати галопирајућу инфлацију, барем краткорочно.

Министар енергетике Канчана Вијесекера написао је на Твитеру да ће цијене бензина бити веће за 20 -24 посто, док ће цијене дизела порасти за 35 -38 процената, и да одлука одмах ступа на снагу.

"Влада је такође, у складу са тим, одобрила ревизију цијена превоза и других услуга", додао је он.

Вијесекера је навео да ће људима бити препоручено да раде од куће "ради смањења потрошње горива и управљања енергетском кризом" и да ће запослени у јавном сектору радити у канеларисјком простору само по налогу шефова установа.

Поскупљења горива и транспорта прелиће се на цијене хране и друге робе, кажу економисти. Додају, међутим, да је та мјера неопходна како би се попунила огромна "рупа" у државним приходима, при чему се слажу да ће она краткорочно бити врло болна.

Годишња инфлација у тој острвској држави порасла је на рекордних 33,8 одсто у априлу са нивоа од 21,5 посто у марту, према владиним подацима објављеним у понедјељак.

Шри Ланка проживљава најгору економску кризу од стицања независности. Акутна несташица девиза зауставила је увоз, због чега је земља остала без горива, лијекова и трпи несташицу струје.

Финансијске невоље Шри Ланке су настале усљед пандемије ковид-19 која је погодила економију ослоњену у великој мери на туризам. Расплaмсавању кризе доприноси раст цијена нафте и популистичка одлука о смањењу пореза коју је донијела влада предсједника Готабаје Раџапаксе и његовог брата Махинде, који је овог мјесеца поднио оставку на мјесто премијера.

Дананат Фернандо, аналитичар у истраживачком центру Адвокејт Институт са сједиштем у Коломбу, каже да су цијене бензина порасле за 259 одсто од октобра прошле године, а дизела за 231 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана