Србин ушао у бечку скупштину

Танјуг
Србин ушао у бечку скупштину

БЕЧ - У будућем сазиву бечке скупштине по први пут ће бити и један Бечлија српског поријекла Немања Дамњановић.

Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе потврдио је данас Тањугу, након што су објављени коначни резултати недјељних локалних, градских и покрајинских избора у Бечу, да је Дамњановић добио посланички мандат у скупштини града Беча.

Он је објаснио да је Дамњановић, који је био високорангиран на листи кандидата ФПО, добио мандат из општине Фаворитен (10. бечки округ), гдје је странка освојила четири додатна мандата.

Штрахе је, на данашњој конференцији за штампу, изразио задовољство оствареним резултатом на изборима, на којима је ФПО постала друга политичка снага у Бечу, освојивши више од 30 одсто гласова.

Он је подвукао да је ово најбољи резултат који је остварен у историји ФПО, чак успешнији него у доба лидерства Јерга Хајдера.

"Свака странка би жељела успјехе које смо оставрили у овој години, како у покрајини Бургенланд, тако и у Штајерској, Горњој Аустрији и сада у Бечу. Може се рећи да је ово најуспешнија година у историји ФПО. Никада до сада нисмо били тако снажни", рекао је Штрахе подсјећајући да је, када је дошао на чело ФПО у Бечу, 2004. године, циљ странке био освајање шест до осам одсто гласова.

Међутим, он указује и на могућност неправилности на овим изборима, истакавши да су листићи за гласање путем поште у неким општинама измјенили исход, и то не у општинама у којима традиционално велики број присталица Зелених и Народне партије (ОВП) гласа путем поште.

"То је упадљиво и потребно је провјерити све информације о могућим неправилностима, јер су гласови са тих листића били дијаметрално супротни трендовима", казао је Штрахе.

Када је ријеч о савезној влади, коју чине СПО и ОВП, Штрахе је оцјенио да би требало одржати пријевремене изборе, јер су грађани јасно показали да је доживио неуспјех курс канцелара Вернера Фајмана.

"Фајман је слеп за реалност, и није још схватио да је најнеуспјешнији лидер СПО. Од када је на челу странке све иде низбрдо, губитак биљежи на свим изборима", критковао је он указујући да су социјалдемократе славиле и у недјељу иако су имале губитак од пет одсто на основу претходних избора, а уједно остварили и најгори резултат у историји странке у Бечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана