Србин тражи одштету у Италији: Стрпали га у затвор умјесто Хрвата

Срна
Србин тражи одштету у Италији: Стрпали га у затвор умјесто Хрвата

ЗАГРЕБ - Умјесто осумњиченог нарко дилера Ивана Божовића из Хрватске, италијанска полиција ухапсила је његовог имењака и презимењака родом из Србије. Мушкарац је осуђен на шест и по година затвора, од чега је 17 мјесеци провео иза решетака прије него што је утврђено да се ради о кривом човјеку.

Сада му италијанска држава, због ове грешке, мора платити 130.000 евра одштете.

Ухапшен по потјерници

Божовић је ухапшен 25. новембра 2012. године на граници са Словенијом. Истражитељи су, наиме, имали информацију, да се ради о човјеку за којим је расписана потјерница. Због тога му је одређен истражни затвор, те је убрзо и изручен Италији. У идућих неколико мјесеци против њега је проведен и судски поступак, у којем је проглашен кривим због учествовања у кријумчарењу дроге, те кажњен са шест и по година затвора.

Тек тада, 17 мјесеци од хапшења, утврђено је да се не ради о Божовићу који је доиста био дио криминалног ланца, већ о човјеку истог имена и презимена. Обојица су, утврђено је такође, рођена 28. децембра 1970. године. Али, Иван Божовић којег је Италија тражила рођен је у Хрватској, а овај који је ухапшен и осуђен, родио се у Србији.

До грешке у идентификацији дошло јер му је у пасошу био наведен другачији идентификациони број. Иначе, ријеч је о сину бившег јавног тужитеља у Сарајеву и ожењен је кćерком бившег премијера, јавља TGCom, преноси Нет.

У Италију кренуо као трговац

Иако је због незаконитог притварања тражио одштету од 300.000 евра, одлуком суда у Милану, Божовићу је досуђено 130.000. Одмах након хапшења он је негирао било какву повезаност с осталим људима из криминалне групе, увјеравајући истражитеље и суд да је према Италији кренуо као трговац.

У налогу за његово хапшење налазили су се докази прикупљени искључиво прислушкивањем која је довела до идентификације двије групе дилера хашиша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана