Србин постао најбољи полицајац у Аустралији

Agencije
Србин постао најбољи полицајац у Аустралији

Полицајац српског поријекла детектив Игор Русмир добитник је престижне награде "Мик Милер", која се традиционално додјељује најбољем полицајцу у аустралијској држави Викторији, објавио је лист Ејџ из Мелбурна.

Игор Русмир дошао је у Аустралију са родитељима и сестром 2000. године. Да би помагао породици, одмах по доласку почео је да ради, а сада је добио награду јер је захваљујући њему откривена и разбијена организована међународна мрежа диловања дроге фентанил.

До сада се вјеровало да ова дрога, коју здравствени радници називају и "оружјем за масовно уништење", није широко распрострањена у Аустралији.

Међутим, Русмир је вјеровао другачије, па је покушавао да у то убиједи своје претпостављене. Он каже да се на почетку осјећао потпуно ван свог подручја дјеловања.

Након почетне сумњичавости, Русмир је успио, не само да убиједи своје претпостављене, већ и да докаже да се та опасна дрога годинама продавала посредством илегалних сајтова.

Епилог свега је да је један од дилера осуђен, а да су његовим хапшењем откривени организатори и начин кријумчарења фентанила у Аустралију.

Смртоносна дрога фентанил, која је 50 пута јача од хероина и 100 пута од морфијума, изазвала је епидемију случајева фаталног предозирања у САД и Канади. Само два милиграма ове опасне супстанце довољна су за сигурну смрт онога ко је узима.

Фентанил је у свијету постао познат по томе што је усмртила познатог пјевача Принса. Ова дрога постаје све већи проблем Европи, али и Аустралији, иако се није вјеровало да је доступна на Петом континенту.

Само током прошле године у Великој Британији је од конзумирања ове дроге преминуло 60 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана