Србин на важној функцији у Градској управи Беча

Танјуг
Градоначелник Беча Михаел Лудвиг, Марко Милорадовић и директор Магистрата Дитмар Гриблер
Foto: PIUD | Градоначелник Беча Михаел Лудвиг, Марко Милорадовић и директор Магистрата Дитмар Гриблер

БЕЧ - У Градској управи Беча однедавно је високу функцију добио Србин Марко Милорадовић, који је именован за шефа Одјељења за стратешка питања финансијске, привредне и политике тржишта рада Града Беча.

Иако чине значајан дио становништва у Бечу, са више од 200.000 људи, ријетко који Србин до сада је био на високој функцији Градске управе Беча.

Прије именовања на нову функцију, Милорадовић (35) је био шеф кабинета покрајинског секретара за финансије, привреду, рад и међународне односе Града Беча и градске електране Петера Ханкеа.

Спреман је, каже, да се ухвати у коштац са свим проблемима и изазовима која пред цијели свијет ставља надолазећа енергетска криза, изазвана ратом у Украјини.

Каже да нема страх од обавеза и великог посла који је пред њим, а увјерен је да је прави човјек, на правом мјесту.

Милорадовић појашњава да је његова надлежност координација свих привредних структура у власништву Града Беча, независно од тога да ли је организована као јавна управа, Магистрат, или као јавно предузеће.

-Мој посао није бављење микро менаџментом, нисам ''пословођа'', већ постављање великих стратешких праваца - како да се Град Беч постави у областима финансија, привреде и радног тржишта у будућности - рекао је Милорадовић.

Свјестан је да су пред њим, као и пред грађанима Беча велики изазови, а међу њима су климатске промјене и ефекти које на град оставља климатска криза, што, на примјер, са собом повлачи и значајне инвестиције у санирање градске „супстанце“.

-Ту је и промјена енергетског система. Поготово ми у Бечу морамо брже да напустимо гас, као енергетског носиоца, а да уз то одржимо финансијску стабилност града, упркос великим инвестицијама - указује Милорадовић.

Као један од задатака види и проширење тренутно добре ситуације на тржишту рада.

-Први пут у историји града имамо више од 900.000 запослених, а иако је то до сада незабиљежено, и даље је потребно више медицинског особља, више стручњака у техничкој области...Укратко - пред нама су велике трансформације, координација у свим облатима у домену тржишта рада, али важно је да имамо план - рекао је Милорадовић.

Милорадовић, дипломирани правник, има тек 35 година, али сигуран је у себе, и са искуством које је већ стекао, има вољу и снагу да ради за добробит свих грађана Беча.

Рођен је 1987. године у Петровцу на Млави, али је одрастао и студирао у Инсбруку, гдје је након правне праксе у тамошњем суду, постао правни савјетник предсједника Управног суда Беча.

Од 2016.године је био члан кабинета министра здравља, а двије године касније постаје заменик шефа кабинета Петра Ханкеа.

-Градоначелник Беча Михаел Лудвиг ме је именовао да водим Одсјек за стратешку политику, финансије, привреду и радног тржишта. За мене је то велики комплимент, награда за досадашњи рад у Влади Беча, али и велика одговорност - каже Милорадовић.

Пред њим су, наводи, најважније теме и питања у ком правцу жели и може да се даље развија једна важна европска метропола.

-Драго ми је што је Беч показао спремност и зрелост да у Градску управу именује једног младог човјека, не-класичног поријекла, али, ипак баш ''класичног Бечлију'', за једну такву позицију - рекао је Милорадовић.

 


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана