Србин из Берлина: Многи Немци ће због мера остати без посла

Танјуг
Србин из Берлина: Многи Немци ће због мера остати без посла

БЕРЛИН - Србин Дејан Вукшић, који као економиста ради у великој компанији у Берлину, каже да ће због мјера против корона вируса Нијемци масовно остати без посла, додајући да ни он није сигуран да ће задржати положај који сад има.

“Берлин је ризицно подручје. У Немачкој, иначе, једна област постаје ризична, ако је пријављено више од 50 инфекција на 100.000 становника. За ризична подручја у принципу важе мере карантина, тестирања и гомила неких других мера. Прошле недеље неколико општина прешло је ту границу и тада су власти поставиле питање: Како даље?”, каже Вукшић за портал Нова.рс.

Он додаје да много људи у Њемачкој ради у подручју које се сада сматра ризичним, а живе у областима које нису означене као ризичне.

''''Они свакодневно морају да се тестирају или да буду у некој врсти карантина. Многи то више не могу да поднесу, нити је за поједине фирме изводљиво, тако да је страх од губитка посла веома реалан. Власти су тако закљуциле да увођење ризичних подручја на нивоу општина нема смисла у једном граду. Нико не може да контролише кретање људи. Друге покрајине су уводиле рестриктивне мере према Берлину. То знаци да можеш да се крећеш кроз другу покрајину, али не смеш у истој и да преноћиш”, каже Вукшић.

Мјере су током протекле недјеље, како додаје, уништиле и школски распуст.

“Протекле недеље био је распуст у Берлину, па људи нису могли нигде да мрдну, јер не смеју да преноће у другим покрајинама. Мислим да су све покрајине сада увеле забрану ноћења за људе из Берлина, тако да смо заробљени'''', каже Вукшић.

Он додаје да је овај приступ био и тема велике дискусије у власти.

''''Питали су се да ли приступ има смисла, јер много људи путује из, и за Берлин, службено. Тако да свакако доде до мешања људи. Фирме сад уводе неке рестрикције. На пример, забрањују да се одлази у Берлин или да се из Берлина путује у друге крајеве Немацке. То није одрживо, јер људи морају да раде, а знате какви су Немци”, наводи он.

Вукшић каже да, осим тога, у Берлину све функционише као и прије него што је “обиљежен” као ризичан.

“То, медутим није практично. У граду све функционише као и пре статуса ризичног подручја. Углавном се поштују мере. Рад угоститељских објеката је ограницен до 23 сата. Оно што се сад као превенција уводи, је проветравање просторија. То је законска обавеза у школама, теретанама, малим објектима без вентилације. Уз све то обавезна је наравно социјална дистанца, хигијена руку, заштитна маска…” наводи Вукшић.

У Њемачкој је два дана заредом забиљежен рекордан број новозаражених - више од 7.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана