Србин и Хрват кокаин вриједан 100 милиона шверцовали на регати

Срна
Србин и Хрват кокаин вриједан 100 милиона шверцовали на регати

Држављавнин Србије ухапшен је на Атлантику, у близини Азорских острва, са тоном кокаина на једрилици, којом су учествовали у регати. Осим Србину, ухапшени су и Хрват и Белгијанац.

Портал из Малаге пише да се сумња да је британски нарко-картел ангажовао тројицу искусних скипера да превезу кокаин, вриједан чак 100 милиона евра, сакривен у унуташњости једрилице у посебно направљеним бункерима.

“Дрога је заплијењена код Азорских острва, а утврђено је да је група ангажовала држављане Србије, Хрватске и Белгије који су вјешти у прелажењу океана и који су то већ више пута радили. Ријеч је о особама које је полиција раније истраживала и надзирала”, наводе шпански медији.

Полиција је чамцима пресрела једрилицу која је одвучена до Гран Канарије.

“Агенти су више од два сата претраживали једрилицу како би нашли гдје је сакривен кокаин, а ухапшени су били изузетно мирни, јер су били увјерени да истражитељи не могу да пронађу пакете са дрогом”, пишу медији.

Кокаин је био спакован у пакете од по килограм, а простор у коме су га држали је био изузетно скровит.

Процијењена вриједност заплијењеног кокаина је у Шпанији 40 милиона евра, док би у Великој Британији, за чије тржиште је наводно спреман, достигао вриједност преко 100 милиона евра.

“Шверцери су планирали дрогу да продају 'на кило'. Занимљиво је да су имали потпуно нов и креадтиван модус операнди - изнајмљивали су пловила која су и раније учествовала у регатама, пријављивали их за регате и тако се 'шверцовали' са такмичарима и обичним грађанством. Истрага је показала да је ова једрилица била пријављена за познату туру још у јануару, те да су кренули из Ланзаротеа, а завршили на Мартинику и Малим Антилима, те да им је ти све вријеме био алиби за прелазак Антантика у кружној рути”, пише Опинион де Малага и додаје да је кокаин требало да стигне у шпанску луку у Коста де Солу.

Пакети кокаина које су агенти шпанске полиције извукли из унутрашњости скупоцјене једрилице имали су више различитих ознака, а били су упаковани у целофане различитих боја.

“На некима од њих писало је 'капо', а на другима су биле слике авиона и ферарија”, наводи се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана