Срби из Aмерике од Трампа траже санкције за Ђукановића

Срна
Срби из Aмерике од Трампа траже санкције за Ђукановића

ПОДГОРИЦА - Најстарија организација Срба у Америци Српска народна одбрана /СНО/ очекује од америчке администрације да хитно интервенише и заштити вјерске слободе вјерујућег народа Српске православне цркве, као и свих других вјерских заједница у Црној Гори и региону, наведено је у писму које су упутили предсједнику САД Доналду Трампу.

У писму се наводи да су Срби широм САД подигли глас у знак подршке својој браћи и сестрама у Црној Гори, који су сада изложени једном антидемократском и диктаторском закону који омогућава црногорској држави да присвоји вјековне светиње четири православне епархије у Црној Гори, јавио је портал ИН4С.

"Ваша администрација је имала храбрости да промовише вјерске слободе широм свијета, па зато Српска народна одбрана у Америци тражи да уведете санкције предсједнику Милу Ђукановићу и Влади Црне Горе или да употребите друга средства која су Вам на располагању, ако се овај драконски закон одмах не укине", захтјева се у писму које су потписали предсједник СНО Небојша Живковић и сектетари Петко Петровић и Добрана Комненић.

У писму које је недавно послато наводи се да је у раним јутарњим сатима 27. децембра прошле године Скупштина Црне Горе изгласала Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који је сљедећег дана потписао предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

"Иако црногорска Влада наводи да тај закон промовише вјерске слободе, очигледна намјера владајуће Демократске партије социјалиста јесте да преузме и присвоји храмове Српске православне цркве и да их преда непризнатој жЦрногорској православној црквиж. Ову жцрногорску црквуж предводи рашчињени свештеник", наводи се у писму.

Српска народна одбрана наводи да су правни стручњаци и вјерски великодостојници већ говорили против овог закона који, између осталог, дозвољава конфискацију цркви и манастира који су изграђени прије 1918. године, а који немају евиденцију о власништву.

"Патријарх васељенски и вариградски Вартоломеј одбио је сваку могућност да ће дати самосталност такозваној жцрногорској православној црквиж и послао лично писмо у јуну 2019. предсједнику Ђукановићу упозоравајући га на опасне посљедице које ће закон имати на цијелу Православну цркву", наводи се у писму.

Српска народна одбрана је једна од најстаријих српско-америчких организација, коју је 1914. године основао научник Михаило Пупин, који је био и блиски пријатељ америчког предсједника Вудроа Вилсона и заговорник јаких односа између српског народа и Сједињених Америчких Држава.

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана