Шпанија: У ерупцији вулкана уништено више од 460 кућа

Анадолија
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

МАДРИД (АА) - Ерупција вулкана на шпанском отоку Ла Палма који је уништио више од 460 кућа је настављена, а бројне спасилачке службе су и даље на терену и прате наставак вулканских активности.

Аеродром на шпанском острву Ла Палма поновно је отворен у недјељу, а власти су допустиле неким од евакуисаних становника да сакупе ствари из својих домова.

Према подацима земаљског проматрачког система Европске свемирске агенције Цоперницус, лава је у седам дана спалила 462 куће на површини од 212 хектара, као и више од 40 складишта, објеката и површина који се користе за стоку и пољопривредне радове.

Готово 6.000 људи евакуисано је из својих домова у Ла Палми, а привремено су смјештени у хотелима, теретанама, гаражама и неоштећеним или мање оштећеним кућама других становника отока.

Вулкан је еруптирао 19. септембра на канарском острву Ла Палма на којем живи око 80.000 становника. Према прелиминарним процјенама штета озноси око 400 милиона евра.

Научници процјењују да би ерупција могла трајати до три мјесеца. Посљедња слична ерупција вулкана у Шпанији догодила се 1971. године и то на истом острву, а тада је еруптирао вулкан Тенегуиа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана