Шпанија се спрема за температуре од 42 степена

Танјуг
Foto: Илустрација

СЕВИЉА- Температуре у дијеловима јужне Шпаније ће сутра прећи 42 степена, док ће топлотни талас "изузетног интензитета" донијети прашњаво небо, повећан ризик од шумских пожара и вреле услове какве су чешће виђају на половини љета, него на половини маја.

Шпанска влада покренула је национални план за екстремне температуре, након што је метеоролошка агенција Аемет упозорила да ће овај мај у Шпанији бити један од најврелијих у протеклих неколико година, преноси  "Гардијан".

Аемет је додао да ваздушна маса топлог, сувог ваздуха стиже из Африке, носећи са собом прашину из Сахаре и "изузетно високе" дневне температуре, које су за 10 до 15 степени изнад сезонског просјека.

"Посљедњи подаци метеоролошких модела потврђују снажан интензитет овог топлотног таласа", казао је портпарол Аемета, Рубен дел Кампо.

Он је додао да би за Шпанију ово могао да буде најинтензивнији топлотни талас у мају у претходних 20 година.

Петак и субота ће бити најтоплији, па ће онда услиједити велики пад температуре у недјељу.

Метеоролог је рекао да би темепратуре у андалузијској долини данас могле да пређу 40 степени, а сутра 42.

"Чак и да се топлотни талас негдје ублажи, опет би могло да се измјере температуре од 40 степени или више у сјевероисточној долини Ебро. То је нешто што није виђено у овом периоду, додао је Дел Кампо.

Шпанија је забиљежила најтоплију температуру икада у августу, када је жива у термометру у граду Монторо у Андалузији достигла 47,4 степена.

Дел Кампо је упозорио грађане на "екстреман ризик" од шумских пожара у јужним, централним и сјевероисточним областима, а рекао је и да очекују још један налет облака са прашином.

"Чека нас екстремна епизода и ризик који са собом носи високе температуре ће бити изражен у многим областима", казао је Дел Кампо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана