Шпанци четврти пут излазе на биралишта

Б92
Шпанци четврти пут излазе на биралишта

Мадрид - У Шпанији се данас одржавају парламентарни избори, али је неизвjесно да ли ће резултати бити такви да могу донијети ријешење политичке кризе.

Ово су четврти избори, а други парламентарни за четири године.

Како оцјењује европски портал "Политико", након избора постоји могућност да се премијер Педро Санчез и његова Социјалистичка партија суоче са још већим изазовима него сада.

Предизборне анкете говоре да ће Социјалистичка партија поново однијети побједу, али са мањим или истим бројем посланичких мјеста у парламенту, односно са око 120 од 350, тако да неће имати већину, преноси Ројтерс.

Санчез се због тога суочава са истим проблемом, да увјери друге партије да га подрже на функцији премијера, што му раније није полазило за руком.

Шта је претходило четвртим изборима?
Фебруара ове године, премијер Шпаније Педро Санчез расписао је пријевремене изборе, пошто приједлог овогодишњег буџета није усвојен у парламенту.

Избори су одржани 28. априла.

Били су то трећи избори у Шпанији за мање од четири године, а медији су писали да су то најнеизвеснији избори након смрти Франциска Франка.

Ипак, у септембру је одлучено да Шпанија поново мора на изборе јер Санчез није успео да обезбједи довољну подршку и буде потврђен на функцији премијера.

"Немогуће је испунити мандат који нам је повјерио шпански народ 28.априла", рекао је он, додајући да су то онемогућиле опозиционе партије.

"У Конгресу не постоји већина која гарантује формирање владе, што чини нужним понављање избора 10. новембра", додао је тада Санчез.

Шпанском политичком сценом доминирају социјалисти и конзервативна Народна партија (ПП), али су у протеклих неколико година подијељени због финансијске кризе и порасти популарности партије крајње левице Подемос и десничарске Сиудаданос.

Странка крајње деснице Вокс први пут ушла у национални парламент на последњим изборима одржаним у априлу.

Додатне проблеме изазива и иницијатива Каталоније за независност.

Управо 10. новембра 2014. године, укупно 80,7 одсто, или 1,6 милиона Каталонаца изјаснило се за независност шпанске покрајине на необавезујућем гласању одржаном упркос противљењу власти у Мадриду.

Прошлог мјесеца дошло је до великих демонтрација и сукоба у Барселони након што је Врховни суд Шпаније осудио девет каталонских сепаратиста на казну затвора од 9 до 13 година због њихове улоге у неуспелом проглашавању независности 2017.

Демонстрације на улицама Барселоне трајале су недељама.

Педро Санчез има врло оштар став према покрету за отцјепљење Каталоније.

Лидер шпанског региона Каталоније Куим Тора позвао је током заседања у регионалном парламенту у октобру на нови референдум којим би се утврдио статус Каталоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана