Шолц тражи да се убрза рад на европској банкарској унији

Срна
Шолц тражи да се убрза рад на европској банкарској унији

БЕРЛИН - НЈемачки канцелар Олаф Шолц затражио је да се заврши рад на европској банкарској унији, јер сматра да је то приоритет.

Он је затражио и више униформисаности на финансијским тржиштима широм региона.

Банкарска унија је пројекат осмишљен након финансијске кризе ради централизације надзора великих кредитора у Европској централној банци.

Централни дио плана је заједнички програм заштите депозита, а о томе није постигнута сагласност, усљед противљења Њемачке.

НЈемачки министар финансија Кристијан Линднер затражио је остварење напретка на тржиштима капитала како би се побољшале могућности финансирања пословања, са пажњом усмјереном на инструмент “секјуритизације”, односно сакупљања средстава како би касније могла бити “препакована и продата кредиторима”.

Секјуритизација је једна од најважнијих финансијских иновација из седамдесетих гдоина прошлог вијека у Америци. Првобитно, секјуритизација је значила замјену банкарских кредита објавом хартија од вриједности.

Потом, секјуритизација постаје процес трансформације неликвидног финансијског актива банке у утрошиве хартије од вриједности.

“Секјуритизација је много мање у свакодневном економском животу него што је то могуће и потребно”, додао је Линднер, додајући да ће уније тржишта капитала у наредним седмицама и мјесецима радити на овом инструменту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана