Шолц: Спреман сам за наставак разговора са Путином

Срна
Шолц: Спреман сам за наставак разговора са Путином

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је спреман да настави телефонске разговоре са руским предсједником Владимиром Путином у околностима сукоба у Украјини.

"Током протеклих 11 мјесеци разговарао сам са Путином изнова и изнова, као што то чини француски предсједник Емануел Макрон. Посљедњи позив је био почетком децембра. И поново ћу разговарати са Путином телефоном јер је неопходно да разговарамо", рекао је Шолц за њемачки дневник "Тагесшпигл".

Шолц је прецизирао да телефонски разговори са Путином нису непријатни, признајући да су њихови ставови "потпуно различити".

Њемачки канцелар је украјинску кризу описао као "потпуно неприхватљиву" и напоменуо да то није једина тема која је била на дневном реду његових телефонских разговора са Путином.

"Понекад се радило и о специфичним питањима као што су размјена затвореника, извоз житарица из Украјине и нуклеарна електрана Запорожје", рекао је Шолц.

На крају, разговори се морају вратити на "право питање" како свијет може да ријеши ову "ужасну ситуацију", рекао је Шолц и додао да је "очигледан" предуслов за то повлачење руских трупа из Украјине.

Путин и Шолц одржали су посљедњи телефонски разговор 2. децембра, када је руски лидер детаљно објаснио фундаменталне приступе своје земље специјалној операцији у Украјини, саопштио је Кремљ.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да у овом тренутку нема смисленог дијалога између Москве и Берлина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана