Шолц: Русија неће добити рат ни диктирати услове мира

Танјуг
Foto: Танјуг

ДАВОС - Њемачки канцелар Олаф Шолц поручио је данас да Русија неће добити рат у Украјини и истакао да Москва не смије да диктира услове било каквог мира.

"Путин ће озбиљно преговарати о миру само ако схвати да не може да пробије одбрану Украјине", навео је Шолц у говору на Свјетском економском форуму у Давосу.

Он је казао да су сви стратешки циљеви руске агресије доживјеле неуспјех.

"Потпуна окупација Украјине чини се данас удаљенијом него на почетку рата. Више него икада раније Украјина наглашава своју европску будућност", рекао је Шолц.

Истакао је да "неће бити диктираног мира".

"Украјина то неће прихватити, а нећемо ни ми", упозорио је Шолц.

Уједно он је истакао да је бруталност руског рата створила веће јединство украјинске нације, али и двије државе навела на приближавање НАТО-у, Шведску и Финску.

Шолц је нагласио да је предсједник Русије Владимир Путин потцијенио јединство и снагу Г7, НАТО и ЕУ.

"Путин жели повратак на свјетски поредак у којем снажнији диктира шта је право. То је покушај да нас бомбама врати у вријеме у којем је рат оправдано средство политике", рекао је он.

Шолц је позвао на нове облике међународне сарадње.

"Политички партнери не смију се тражити више само у истим земљама. У мултиполарном свијету потпуно другачије земље и региону, у складу са својим растућим привредама и демографском снагом, желе веће политичко учешће", објаснио је он.

Шолц је казао да у томе не види никакву пријетњу.

Међународна сарадња пружа одговоре, и, каже, ради се о напретку у вези питања будућности.

Према његовим ријечима, постоје у Азији, Африци и Латинској Америци нова растућа тржишта, која користе шансе пружене глобализацијом.

"Предуго смо демократију практично поистовијетили са 'западом' у класичном смислу", указао је он.

Због тога је, објашњава Шолц, позвао Јужну Африку, Сенегал, Индију, Индонезију и Аргентину на овогодишњи Самит Г7 крајем јуна у мјесто Елмау у Баварској.

"Они заступају земље и регионе чија је сарадња потребна свијету како би савладала глобалне изазове будућности", рекао је он.

Шолц је истакао да нова партнерства значе и приказивање солидарности пред пријетећом кризом глади, сировина и инфлације.

"У мултиполарном свијету такав међународни поредак неће бити могућ без међународне солидарности", поручио је њемачки канцелар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана