Шолц: Путин није пријетио ни мени ни Њемачкој

Срна
Шолц: Путин није пријетио ни мени ни Њемачкој

ФРАНКФУРТ - Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да руски предсједник Владимир Путин у телефонским разговорима није пријетио ни њему нити Њемачкој, пише данас лист “Билд ам зонтаг”.

Бивши британски премијер Борис Џонсон рекао је у Би-Би-Сијевом документарцу раније ове седмице да му је руски лидер пријетио ракетним нападом “који ће трајати само минут”. Кремљ је саопштио да Џонсон лаже.

Шолц је изјавио у интервјуу да је из разговора са Путином било јасно да њих двојица имају веома различите погледе на рат у Украјини, који Русија назива “специјалном војном операцијом”.

-Веома јасно сам ставио до знања Путину да је Русија једина одговорна за рат. Русија је извршила инвазију на свог сусједа без разлога, да би узела дијелове Украјине или читаву земљу под своју контролу -  рекао је Шолц.

Он је додао да Њемачка сматра да је Русија својим поступком прекршила европски мировни оквир и да зато пружа Украјини финансијску, хуманитарну и војну помоћ.

Канцелар је нагласио да постоји договор са украјинским предсједником Владимиром Зеленским да оружје које испоручује Запад може да се користи само на украјинској територији, не и на руској.

-О томе имамо консензус - рекао је Шолц.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана