Шолц: Прије пријема Украјине и Балкана, треба реформисати ЕУ

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕРЛИН – Савезна влада Њемачке објавила је јуче вијест у говору који је Олаф Шолц, њемачки канцелар, одржао у Прагу крајем прошле године, а поводом рата у Украјини.

Како преноси Влада Њемачке, Шолц је рекао да би прије проширења ЕУ на земље западног Балкана, за које је рекао да на пријем чекају више од 20 година, као и примање Украјине и Молдавије, требало реформисати саму ЕУ.

"ЕУ која ће бити проширена на 30 или 36 чланица, би морала побољшати структуре за доношење одлука, како би била способна да дјелује. Тамо гдје је данас потребна сагласност свих чланица, појачава се ризик да би с сваком новом примљеном чланицом једна једина земља могла улагањем вета спријечити доношење одлука", рекао је он, а преноси сајт Владе Њемачке.

Иако је говор одржан прије неколико мјесеци, индикативно је да је објављен тек јуче, што би могло да значи да ће Њемачка тражити да се у наредном периоду, пред почетак предприступних преговора, интензивира дијалог с осталим земљама чланицама ЕУ да се укине вето на одлуке које односе на спољну политику. Напомене ради, земље источне Европе, попут Пољске, Чешке или Мађарске, би жељеле да остане могућност вета у спољној политици, како би на тај начин појачале свој утицај на одлуке које се доносе у Бриселу.

"Осим увођења механизма доношења одлука простом већином умјесто консензуса у Савјету ЕУ, Шолц се заложио и за нови баланс у Европском парламенту, и за Европску комисију која би идаље задржала принцип да свака земља има по једног члана, али која би била ефикасније организована", наводи се на сајту Владе Њемачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана