Сноуден: Неће ме убити, али...

Б92
Сноуден: Неће ме убити, али...

Москва - Бивши амерички обавјештајац Едвард Сноуден затражио је од Швајцарске да му одобри азил и навео да би волио да поново живи у Женеви, гдје је боравио као агент CIA.

Он је из Москве говорио видео-линком на премијери филма "Ситизен фор", који је снимљен на основу његове животне приче.

"Желио бих да се вратим у Швајцарску, неке од најљепших успомена носим из Женеве, то је дивно мјесто. Мислим да би Швајцарска била добра политичка опција за мене, с обзиром на то да има историју неутралности", навео је Сноуден.

Некадашњи агент CIA је тражио азил у 21 земљи, углавном централне и западне Европе, након што су САД поништиле његов пасош и спречиле га да отпутује у Еквадор.
"Нажалост, ниједна држава ми није одговорила позитивно", истакао је Сноуден, за шта је окривио политички утицај америчке администрације са Бараком Обамом на челу.

Сноуден је од 2007. до 2009. радио у дипломатској мисији САД, која тражи његово изручење под оптужбама да је објавио тајне податке из америчких система за масовно надзирање.

"Радим са својим адвокатима на томе да добијем гаранције за правично суђење. Ипак, Министарство правде не жели да сарађује. Само су рекли да ме неће убити, али то није исто као и правично суђење", закључио је Сноуден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана