Снажан земљотрес погодио Италију, најмање 21 особа погинула, нестао један град

Агенције
Снажан земљотрес погодио Италију, најмање 21 особа погинула, нестао један град

Перуђа - Најмање 21 особа је погинула у земљотресу јачине 6,2 степена по Рихтеру који је погодио централну Италију, јавља "Раша тудеј".

Страхује се да би тај број могао да буде већи с обзиром на то да су многа мјеста под рушевинама и да је спасилачким екипама отежан прилаз.

Један градоначелник је пријавио да је једна четворочлана породица заробљена под рушевинама, да нема знакова живота, и рекао: "Града овдје више нема".

Земљотрес магнитуде 6,2 догодио се у 03:36 сати и осјетио у широком појасу централне Италије, укључујући главни град Рим, гдје су становници осјетили дуго њихање, праћено накнадним ударима.

Прве слике оштећења показују комаде зидова и кровова на улицама и неколико срушених зграда у градовима и селима широм покрајине Умбрије.

Најтеже су погођена мјеста Аматриче и Акумоли код града Ријетија, чији становници су трчали улицама рок су се накнадни удари настављали у раним јутарњим часовима. Када је свануло, становници и цивилна заштита почели су да копају по рушевинама ашовима и багерима.

Европски Средоземни сеизмолошки центар одредио је магнитуду на 6,1. Амерички Геолошки институт утврдио је магнитуду 6,2, са епицентром у Норцији, 170 километара сјевероисточно од Рима, а жариште на релативно малој дуби ни од 10 километара.

Градоначелник земљотресом погођеног мјеста Акумолија, Стефано Петручи, изјавио је да је четворочлана породица под рушевиама срушене зграде и да нема знакова живота.

"Има мртвих", рекао је он за државни канал "Раињуз 24".

Градоначелник Аматричеа код Ријетија, Серђо Пироци, рекао је државном Радију РАИ и станици "Скај ТГ24" да су становници затрпани под срушеним зградама, да је нестало струје и да је потребна тешка опрема да се са улица уклоне рушевине.

"Града овде више нема", рекао је он. Канцеларија премијера Матеа Ренција је саопштила да је тешка опрема већ послата. Исто подручје је 2009. године погодио земљотрес магнитуде 6,3, а погинуло је више од 300 људи.

Један ранији земљотрес погодио је област Лаквила у централној Италији, 90 километара јужно од најновијег земљотреса. У тој области је 1997. године, током земљотреса погинуло десетак људи и тешко је оштећен један од драгуља Умбрије, базилика Светог Фрање Асишког, са Ђотовим фрескама.

Фрањевачки фратри који су чувари те базилике данас нису јавили да ли има штете од ноћашњег земљотреса.

Италијанска војска биће послата у градове погођене земљотресом, саопштило је Министарство одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана