Смијењна предсједница Бразила

Агенције
Смијењна предсједница Бразила

Бразилија - Прва жена предсједник Бразила Дилма Русеф смијењена је са те позиције гласањем у сенату, са 61 гласом за смијену и 20 гласова против.

Њено мјесто заузеће Мишел Темер, адвокат и доскорашњи потпредсједник Бразила, који је обављао предсједничке дужности за вријеме суспензије Русефове.

Темер ће на том мјесту остати двије године и три мјесеца, колико је преостало у мандату Русефове, а која напушта предсједничко мјесто иако није изгубила на изборима.

Сенат је у мају суспендовао Дилму Русеф са власти, а за вршиоца дужности шефа државе поставио њеног потпредсједника Мишела Темера.

Она је оптужена за буџетске малверзације и незаконите књиговодствене радње, као и за противзаконито издавање уредби о уплатама влади, без претходне сагласности Конгреса.

Русеф се терети и за неовлашћено коришћење кредита државних банака за финансирање програма и одлагање њихове отплате и за лажирање стања у јавним финансијама.

Она неће моћи да обавља јавну функцију у наредних осам година, а противници је оптужују за највећу превару у историји земље, док присталице тврде да у њеном поступању није било "ничег незаконитог" и да су сви њени претходници чинили исто.

Бразил, највећа и најразвијенија земља Јужне Америке, суочава се са високом стопом незапослености и буџетским дефицитом од 45 милијарди долара, као и с политичким и социјалним кризама изазваним корупционим скандалима и масовним отпуштањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана