Словенци бијесни, кажу да би због Хрватске могао пасти Шенген

index.hr
Словенци бијесни, кажу да би због Хрватске могао пасти Шенген

Словеначки премијер Марјан Шарец оцијенио је одлуку Европске комисије да Хрватска испуњава техничке критеријуме за улазак у Шенген "политичком" те наставио да инсистира да Хрватска спроведе арбитражну одлуку у граничном спору са Словенијом коју не признаје.

"Жалимо што је Европска комисија о тако важном питању као што је оцјена спремности Хрватске за улазак у Шенген одлучивала тик пред крај свога мандата и донијела политичку одлуку", речено је у Шарецовој реакцији на одлуку комисије у саопштењу из његове канцеларије.

Шарец је рекао како очекује да ће Хрватска у наставку процеса "испунити техничке, али и правне услове за улазак у Шенген".

"Очекујемо да ће Хрватска испунити све услове за улазак у Шенген, техничке и правне, укључиво и поштовање владавине права", рекао је Шарец у саопштењу у јасној алузији на оно што словеначке власти сматрају поштовањем владавине права која по њима укључује спровођење одлуке о хрватско-словеначкој граници арбитражног суда којег је Словенија према мишљењу Хрватске неповратно компромитовала. 

На одлуку Европске комисије да Хрватска испуњава техничке критеријуме за улазак у Шенген у уторак се у Словенији која је резервисана према тој могућности реагује углавном тврдњама да ће Словенија и даље моћи утицати на коначну одлуку о прикључењу Хрватске простору без граничних контрола.

Хрватској ће требати словеначки пристанак

"Прије евентуалног ширења Шенгенског простора требаће обезбиједити да он дјелује у својој цјелини и потпуно", казала је у изјави за медије Виолета Булц, чланица Европске комисије из Словеније, подсјетивши да више земаља у Шенгену продужује граничне контроле унутар Шенгена, између осталих и Аустрија на својим границама са Словенијом и Мађарском, што Шенген чини дисфункционалним.

"Шенгенски простор какав је данас не дјелује у својој цјелини и још увијек је шест држава које имају граничне контроле на унутрашњим границама Шенгена, укључујући и контроле на словеначко-аустријској граници", казала је Булцова, додавши како је на то упозорила и колеге комесаре на данашњем састанку Комисије у Стразбуру.

Словеначка еврокомесарка је подсјетила да ће прије евентуалног укључења Хрватске у Шенген бити потребан и пристанак Словеније јер се одлука о томе доноси сагласношћу свих чланица ЕУ.

Реакције словеначких политичких странака на одлуку Комисије о испуњавању критеријума за улазак Хрватске у Шенген су уз мала одступања исте, у складу с ранијом изјавом премијера Марјана Шареца да ће, ако ту одлуку донесе садашња Комисија Жан-Клода Јункера, она бити политичке, а не стручне и реалне нарави.

"У нашој странци сматрамо да се ради о политичкој одлуци", казао је предсједник Социјалних демократа (СД) Дејан Жидан, коалициони партнер премијера Шареца.

Додао је како је одлука у неку руку изненађујућа, једнако као и она којом је недавно "блокиран" почетак преговора о чланству са Сјеверном Македонијом и Албанијом и да је тиме забринут.

Одлука Европске комисије Жан-Клода Јункера да Хрватска испуњава техничке критеријуме за Шенген је "понешто неуобичајена", оцијенио је предсједник парламентанрог одбора за спољну политику Јожеф Хорват, члан демохришћанске Нове Словеније (НСИ).

Кажу да би шенгенски режим могао пасти

Додао је како се тачно зна које би техничке критеријуме Хрватска за Шенген морала испунити кад буде улазила у Шенген.

"Ако тада одлука буде површна, шенгенски режим могао би и коначно пасти, а већ сада је нагрижен појачаним контролама на унутарњим границама Шенгена", казао је у својој реакцији Хорват.

Што се тиче будућих корака које би Словенија у вези с оцјеном Комисије о Хрватској могла предузети, Хорват је казао да његова странка није за уцјењивање Хрватске међусобним споровима јер се тако "ништа не рјешава".

Да би блокирање хрватског уласка у Шенген, кад до тога дође, било контрапродуктивно оцијенио је и Матеј Ватовец из странке Љевица (Л).

"Ми смо вјероватно једини који смо за то да Хрватска што прије уђе у Шенген. На тај би се начин ријешили границе која у бити на примјер Истру дијели на двије стране и која на граничном подручју око ријеке Купе озбиљно смета суживоту људи који једни с другима живе дуже него што постоје наше државе", казао је Ватовец.

"Надамо се да ће данашњи помак довести до тога да живот на пограничном простору буде лакши и да ће сада услиједити и уклањање ограда и жица са те границе", казао је Ватовец чија је странка која је до сада подржавала Владу Марјана Шареца, али с којом је у задњим недјељама у напетим односима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана