Словачка: Влада се извинила због стерилизације ромских жена

Срна
Foto: гс

БРАТИСЛАВА- Влада Словачке званично се извинила хиљадама ромских жена које су деценијама на силу стерилизоване у тој земљи.

У званичном извињењу власти осуђују „године малтретирања ове етничке мањине“.

Званичник Владе за питања везана за ромску заједницу Андреа Букова навела је у саопштењу да је поменута пракса почела у вријеме комунизма, тачније 1966. године, али да се у одређеној мјери наставила и након 1991. године, упркос чињеници да је тада усвојен закон о заштити ромске популације.

„Дојче веле“ подсјећа да је тек 2004. године усвојен закон о пристанку, јер су бројне жене противзаконито примораване или убјеђиване да се стерилишу, без потпуног разумијевања посљедица таквог поступка.

Букова је истакла да тачан број жртава поменуте праксе није познат, али да се сасвим сигурно ради о неколико хиљада жена.

Комесар за људска права у Савјету Европе Дуња Мијатовић поздравила је на „Твитеру“ извињење жртвама стерилизације као важан корак, те изразила наду у брз напредак у успостављању ефикасног и приступачног механизма за компензацију. Она је у јулу позвала словачког премијера Едуарда Хегера на оснивање таквог механизма.

Роми чине петину становништва у Словачкој. Они су дуго били искључени из друштва и углавном су живјели у изолованим насељима у којима најчешће није било струје, воде, гријања нити гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана