Словачка: Вакцина “Астра Зенека” вакцина остаје упркос суспензији

Срна
Словачка: Вакцина “Астра Зенека” вакцина остаје упркос суспензији

БРАТИСЛАВА - Словачки министар здравља Владимир Ленгварски рекао је да планира да задржи у употреби вакцину против ковида 19 компаније “Астра Зенека”, дан након што је та земља суспендовала њену употребу усљед смрти једног од пацијената.

Словачка је јуче обуставила употребу “Астра Зенекине” вакцине након што је државни Институт за контролу лијекова прошле седмице закључио да је смрт четрдесетседмогодишње жене “вјероватно” повезана са примљеном дозом.

Међутим, вакцина “Астра Зенека” даје се особама које су већ примиле прву и чекају другу дозу. Ова вакцина тренутно се даје особама од 18 до 44 године.

Ленгварски је истакао да траје истрага о узроку смрти вакцинисане жене. Он је нагласио да је један од разлога за суспензију “Астра Зенекине” вакцине и тај што нема довољно доза за наставак њене примјене.

Он је додао да Министарство здравља ради на томе да се људима од јуна омогући слободан избор између доступних вакцина, “укључујући и нерегистроване”.

Словачка има око 200.000 доза руске влацине “спутњик ве”, која још није одобрена.

Ленгварски је најавио могућност употребе и те вакцине од јуна.

Словачка је одобрила употребу вакцина произвођача “Фајзер”, “Модерна” и “Астра Зенека”, а очекује се ускоро одобрење и доза компаније “ДЖонсон и ДЖонсон”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана