Слаб одзив регрута у САД

Агенције
Слаб одзив регрута у САД

Вашингтон - Војска САД није успјела да оствари план регрутације прошле године први пут још од 2005. године.

Ове године успјела је у томе, то јест, остварила је циљ тек када га је умањила за 8.500 регрута.

Према ријечима новог шефа маркетинга америчке војске, до тога је дошло зато што није успјела да докаже своју важност младим Американцима.

Због тог проблема и ревизије војног буџета која је показала да је више од 35 милиона долара узалудно потрошено у фискалној 2016. години, највећи род војске ријешио је да обнови своје више милијарди долара вриједне маркетиншке операције из нове базе, са новом компанијом као партнером и новом стратегијом таргетирања.

Секретар у америчком Министартву војске Кејси Вардински и бригадни генерал Алекс Финк који је ове године постао шеф маркетинга војске САД, за “Бизнис инсајдер” причали су о свом плану како да привуку припаднике генерације З (генерација послије миленијалаца) дигиталним, онлајн кампањама.

План да циљ буде појединац, а не широка публика

Војска САД процијењује да ће у наредних 10 година потрошити до четири милијарде долара на оглашавање, а у великој мјери ће слиједити искуства рекламне индустрије, премјештањем фокуса са широких народних маса и високобуџетних ТВ реклама на много персонализованије огласе.

Финк наводи резултате недавног истраживања које показује да половина припадника генерације З зна мало или ништа о војној служби, као и да поруке фокусиране на идеју о одбрани САД “пролазе код само 10 процената” публике. Он каже како је циљ да се младим људима укаже на важност војске тако што ће нагласак бити стављен на могућности за каријеру у областима попут дронова, авијације, медицине и сајбербезбједности, насупрот старијим рекламама које су истицале саму борбу.

“Припадници генерације З су дигитални експерти”, каже Финк. “Скептични су према наметљивости и индивидуализму. У прошлости, војска је од кандидата очекивала да јој се у томе прилагоде, а сада увиђамо да морамо ући у њихов свијет”, додаје генерал.

Регрутовање преко Инстаграма, видео игара

Војни званичници недавно су говорили о привлачењу младих регрута садржајем осмишљеним за платформе попут Инстаграма и ТикТока. Финк каже да ће се деби кампање нове агенције ДДБ, предвиђене да почне прије краја ове године, састојати од “вишедимензионалне, епизодне приче” која ће еволуирати током времена у складу са реакцијом публике.

Вардински каже да је нови приступ осмишљен према низу ФПС игара (пуцачке игре из првог лица) чије је објављивање надгледао од 2002. године. Тај пројекат остаје један од најуспјешнијих маркетиншких потеза војске САД јер је привукао укупно више од 14 милиона корисника, додао је Вардински.

Милиони пратилаца на друштвеним мрежама

Званичници војске преселили су сједиште маркетиншких операција у Чикаго и унајмили неколико бивших директора великих брендова како би јој помогли да се формира тим.

Коришћење дигиталног оглашавања дио је веће промјене у војном маркетингу који се одиграо током неколико посљедњих година, када је раскинут један од најчвшћих односа између рекламне агенције и клијента. Наиме, 2017, војска САД прекинула је сарадњу са Макан свјетском групом (McCann Worldgroup), дијелом холдинга ИПБ, и унајмила Омникомов ДДБ у новембру 2018. године.

Касније је објављено да војска распушта своју Групу за маркетиншка истраживања у Вашингтону и сели је у Чикаго гдје је седиште ДДБ-а.

Финк није хтио да прецизира на шта ће тачно војска САД утрошити доларе намијењене дигиталном маркетингу, али америчка армија активна је на друштвеним мрежама, па тако има 4,8 милиона пратилаца на Фејсбуку, 1,8 на Инстаграму и 1,4 милиона на Твитеру.

Званичници војске рекли су да ће ДДБ представити детаљан медијски план касније у току мјесеца, пред најављени почетак кампање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана