Шкотска: Могућ референдум на јесен 2021. године

Танјуг
Шкотска: Могућ референдум на јесен 2021. године

ЕДИНБУРГ- Прва министарка Шкотске Никола Старџн данас није хтјела да одбаци могућност да ће се догодине поново гласати о независности на референдуму, рекавши да би вољела да види да се грађани изјасне на почетку мандата новог парламента, негдје на јесен 2021.

Шкоти су нису хтјели независност 2014. на референдуму, али Брегзит и начин на који се британска влада бори са корона вирусом је дала подршку снагама које су за отцјепљење од Уједињеног Краљевства и прелиминарне анкете показују да је сада већина Шкота за самосталност, пренио је Ројтерс.

Избори у Шкотској би требало да се одрже у мају, а министаркина Шкотска национална партија (СНП) ће наступити јако у кампањи, како би добила мандат за још један референдум о независности, додаје се у тексту Ројтерса.

"Желим да на почетку новог мандата парламента одлучујемо о независности. Не одбацујем ништа, не гарантујем ништа, али могуће је да би до гласања могло да дође на јесен 2021. године", рекла је она.

Старџн додаје да јој је "јасно да због свих разлога које је изнијела Шкотска ће имати самосталност како би сама могла да прави своју будућност и то ће бити боље за све Шкоте".

Премијер Велике Британије Борис Џонсон је рекао да је референдум из 2014. године, у којем су Шкоти гласали 55:45 против независности била одлучујућа и да је то догађај који се дешава "једном у генерацији", тако да би та одлука требало да се поштује.

Џонсонова влада сматра да не би требало да буде новог референдума у скоријој будућности.

"Сматрам да је, док се опорављамо од корона вируса, заиста важно да имамо све расположиве опције и моћ да то урадимо на прави начин и да државу коју обнављамо је нешто што већина Шкота жели да види, а не слику Бориса Џонсона и његове дружине Брегзитерса", додала је прва министарка.

Приликом гласања о Брегзиту, на територији цијеле Велике Британије резултат је био 52:48 у корист напуштања ЕУ, али су Шкоти већином били за останак у Унији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана