Школски систем обрукао Шведску

Танјуг
Школски систем обрукао Шведску

Стокхолм - Организација за европску сарадњу и развој саопштила је да Шведска није успјела да побољша школски систем, упркос низу реформи у посљедњих неколико година.

OECD наводи да овакви резултати све више постају срамота за ту скандинавску државу благостања.

Швеђани који су навикли да виде своју земљу близу врха у свим међународним истраживањима, почев од квалитета живота и економске конкурентности, суочили су се са чињеницом да су млади Швеђани на интернационалном тесту за 15-годишњаке, пали значајно испод просjека, наводи се у извjештају OECD.

Школска дисциплина се погоршала, пошто ђаци све чешће касне у школу него у осталим земљама обухваћеним анкетом и само пет одсто наставног кадра сматра да је наставник цијењена професија у друштву, што је међу најнижим нивоом широм земље учесница у истраживању TALIS - Истраживање OECD о настави и учењу.

Јаз између младих имиграната и рођених Швеђана остаје изазов пошто свако друго дијете досељеника има ниво испод основног у математици, у поређењу са 22 одсто младих старосједелаца.

Шведска није успјела да побољша свој школски систем, упркос низу реформи у посљедњих неколико година, а амбициознија национална стратегија сада хитно треба побољша квалитет и праведност у образовању, пошто је PISA текст показао да је Шведска на 28 мјесто од 34 земља у математици и на посљедњем 27 мјесту од 27 земаља у науци, наводи агенција АП.

У извјештају данас предатом Шведској влади OECD позива се Шведска да "хитно реформише свој школски систем" и предлаже подизање статуса и плата наставника уз постављање већих очекивања од ђака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана