Скандал у Италији: Политичари узели помоћ

Srna
Скандал у Италији: Политичари узели помоћ

РИМ - Пет чланова италијанског парламента и још око 2.000 градонацелника, председника региона, чланова регионалних влада узели су бонус од 600 евра које је италијанска влада одобрила као помоћ онима који су због Цовида19 и карантина имали проблеме у послу, пише дневник "Република".

Сви италијански медији и друштвене мреже су усијане од коментара, захтева, осуда...

Превару је открила комисија против корупције и преваре државног завода за пензионо осигурање ИНПС.

Оштре осуде долазе из свих политичких партија и институција.

"Срамно", написао је вођа Демократске партирје Никола Зингарети, а председник доњег дома парламента Роберто Фико је објавио да "чланови парламента као представници народа имају и моралне обавезе, а не само законске".

Министар иностраних послова Луиђи ди Мајо је рекао да "функционери који су узели бонус морају вратити новац, извинити се Италијанима и поднети оставку".

Шеф странке Лига Матео Салвини је затражио је да "ко год од парламентараца је то урадио, мора одмах да буде смењен", а шеф парламентарне групе Покрета Пет звездица Вито Крими рекао је да је потез "одвратан и недопустив".

Имена пет парламентараца нису позната, али су према писању медија зна се да су тројица чланови странке Лига, један је члан Покрета Пет звездица, а један члан партије Матеа Ренција "Италија Вива".

За сада су парламентарци који су поред својих високих примања узели и бонус намењен онима који су због кризе имали проблеме, под заштитом закона о приватности, тако да њихова имена нису позната.

Али на друштвеним мрежама је већ покренута акција и петиција да се саопште њихова имена. Шеф парламентарне групе "Либери е Угуали"Федерико Формаро је рекао "да је исправно да Италијани сазнају имена парламентараца који су узели бонус, они који су то урадили морају се суочити са одговорношћу", рекао је Формаро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана