Скандал у Италији: Политичари узели помоћ

Srna
Скандал у Италији: Политичари узели помоћ

РИМ - Пет чланова италијанског парламента и још око 2.000 градонацелника, председника региона, чланова регионалних влада узели су бонус од 600 евра које је италијанска влада одобрила као помоћ онима који су због Цовида19 и карантина имали проблеме у послу, пише дневник "Република".

Сви италијански медији и друштвене мреже су усијане од коментара, захтева, осуда...

Превару је открила комисија против корупције и преваре државног завода за пензионо осигурање ИНПС.

Оштре осуде долазе из свих политичких партија и институција.

"Срамно", написао је вођа Демократске партирје Никола Зингарети, а председник доњег дома парламента Роберто Фико је објавио да "чланови парламента као представници народа имају и моралне обавезе, а не само законске".

Министар иностраних послова Луиђи ди Мајо је рекао да "функционери који су узели бонус морају вратити новац, извинити се Италијанима и поднети оставку".

Шеф странке Лига Матео Салвини је затражио је да "ко год од парламентараца је то урадио, мора одмах да буде смењен", а шеф парламентарне групе Покрета Пет звездица Вито Крими рекао је да је потез "одвратан и недопустив".

Имена пет парламентараца нису позната, али су према писању медија зна се да су тројица чланови странке Лига, један је члан Покрета Пет звездица, а један члан партије Матеа Ренција "Италија Вива".

За сада су парламентарци који су поред својих високих примања узели и бонус намењен онима који су због кризе имали проблеме, под заштитом закона о приватности, тако да њихова имена нису позната.

Али на друштвеним мрежама је већ покренута акција и петиција да се саопште њихова имена. Шеф парламентарне групе "Либери е Угуали"Федерико Формаро је рекао "да је исправно да Италијани сазнају имена парламентараца који су узели бонус, они који су то урадили морају се суочити са одговорношћу", рекао је Формаро.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана