“Сјеверни ток 2” биће завршен до почетка 2021. године

Срна
“Сјеверни ток 2” биће завршен до почетка 2021. године

МОСКВА - Руски предсједник Владимир Путин нада се да ће гасовод “Сјеверни ток 2” бити завршен до почетка наредне године.

“Надам се до краја ове или у првом кварталу наредне године да ће гасовод бити завршен и да ће почети да ради”, рекао је Путин синоћ новинарима у Кремљу.

САД су прошлог мјесеца увеле санкције компанијама које раде на скоро завршеном гасоводу, којим ће бити удвостручена испорука гаса Њемачкој, а представља кључни дио извозне стратегије Москве, односно компаније “Гаспром”.

Вашингтон сматра да ће пројекат вриједан 9,5 милијарди евра омогућити Русији превелики утицај што се тиче питања безбједности и економије у западној Европи.

Говорећи о америчким санкцијама против овог пројекта, Путин је рекао да ће оне узроковати кашњење од неколико мјесеци.

“Русија може да заврши градњу независно без ангажовања страних партнера”, рекао је Путин, пренио је АФП.

Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је синоћ на заједничкој конференцији са Путином да ће пројекат бити завршен и поред санкција САД. “Одређеног кашњења ће бити, али ће гасовод бити завршен”, нагласила је Меркелова.

Она је подсјетила да Њемачка сматра да су “екстратериторијалне санкције непримјерене” и да Берлин зато и даље наставља да подржава овај пројекат.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана