Сјеверна Кореја: Велики скок у броју обољелих од "грознице"

Танјуг
Foto: Танјуг

ПЈОНГЈАНГ - Сјеверна Кореја је данас пријавила велики скок у броју заражених од болести за коју се вјерује да је ковид, апелујући на грађане да се држе "корисних здравствених навика", док су припадници војске запослени да дјеле народу лијекове, јавља АП.

Државни медији су навели да је сјевернокорејски антивирусни кризни штаб пријавио још 269.510 људи са "грозницом", а шесторо људи је умрло. Са најновијим смртним случајевима, број преминулих од краја априла, када се појавила "грозница", је сада 56. Пјонгјанг је пријавио прве ковид инфекције прошлог четвртка.

Овој азијској земљи од 26 милиона становника недостају тестови како би потврдила инфекције корона вирусом у великим бројевима, а у извештају антивирусног штаба се не наводи колико случајева грознице је заправо ковид.

Број оболелих је, додаје АП, сигурно већи него што кажу званични подаци о грозници, с обзиром на мањак тестова и ресурса да се прати болест и лече пацијенти. Одговор Сјеверне Кореје на вирус је углавном изолација људи са симптомима у склоништа, а до данас, најмање 663.910 људи је било у карантину.

Осим недостатка вакцина, Пјонгјангу недостају и антивирусни лекови и јединице интензивне његе.

АП наводи да неки експерти сумњају да Северна Кореја умањује број преминулих како би смањила ударац на репутацију лидера Кима Џонга Уна. Аналитичари додају да је, такође, могуће да се број пријављених случајева грознице смањује, јер се званичници плаше казне или оболели не желе да пријаве симптоме, јер се боје стриктних мјера карантина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана