Синдикат сценариста постигао оквирни договор са студијима о окончању штрајка

Танјуг
Синдикат сценариста постигао оквирни договор са студијима о окончању штрајка

ЛОС АНЂЕЛЕС - Лидери синдиката сценариста и писаца (ВГА) и холивудски студији постигли су у недјељу оквирни договор о окончању штрајка сценариста након скоро пет мјесеци, иако још увијек није дошло до договора студија и глумаца који штрајкују.

Удружење писаца Америке објавило је договор у заједничкој изјави са Алијансом филмских и телевизијских продуцената (АМПТП), групом која у преговорима представља студије, сервисе за стриминг и продукцијске компаније, преноси АП. ''ВГА је постигла провизорни споразум са АМПТП-ом.

Ово је омогућила трајна солидарност чланова ВГА и изванредна подршка наше браће и сестара из синдиката који су нам се придружили на линијама за протесте више од 146 дана'', наводи се у мејлу који је синдикат послао својим члановима.

У саопштењу се такође наводи да синдикат наставља са позивима ''извршним директорима срудија и стримера и АМПТП да се врате за сто и склопе договор" који чланови синдиката "заслужују и захтјевају'', пошто још нису настављени разговори између представника студија и Удружења филмских глумаца.

Договор о трогодишњем уговору, до којег је дошло након пет маратонских дана обновљених преговора ВГА и АМПТП-а, којем су се повремено придружили и руководиоци студија, морају да одобре одбор и чланови удружења пре него што се штрајк званично оконча.

Предложено ријешење за штрајк писаца уследило је након што су разговори настављени прошле седмице, први пут у месец дана, а наводно су преговорима директно учествовали извршни директори Дизнија Боб Игер, Нетфликса Тед Сарандос и Ворнер Броса Давид Заслав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана