Сијарто: Европски лидери да прво послушају Додика

Танјуг
Сијарто: Европски лидери да прво послушају Додика

БУДИМПЕШТА - Европски политичари који критикују члана Председништва БиХ Милорада Додика никада до сада се нису срели с њим, нити са њим разговарали да би могли да разумију његове ставове, поручио је данас шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто након разговора са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем у Будимпешти.

Саговорници су, такође, оцијенили да је Западни Балкан важан за мир и стабилност у Европи.

- Сви који интерпретирају Додикове ријечи треба да разговарају с њим да би након тога формирали своја мишљења. Посебно би било добро када европска спољна политика не би била сведена на три ријечи - санкције, санкције, санкције, што се у протеклом периоду показало неефикасним - поручио је Сијарто.

На питање о утицају кризе у БиХ на ситуацију у цијелом региону, те у вези са појединим изјавама Милорада Додика, Селаковић је рекао да је Додик у својим изјавама рекао да се не залаже за сецесију, већ да се бори за очување надлежности Републике Српске, као једног од два равноправна ентитета у БиХ.

Сијарто је напоменуо да Мађарска живи у сусједству Западног Балкана и нажалост, има лоша искуства, па јој је тачно позната разлика између стања када је мир и спокојство у региону и када није.

- Можда они који су географски далеко од ових простора, у мањој мјери осјећају значај тога и можда зато спречавају интеграцију Србије у ЕУ, али и они морају да схвате да је из угла безбједности цијеле Европе, мир и стабилност на Западном Балкану од одлучујућег значаја - рекао је Сијарто.

Због тога сматра да би његове колеге са Запада требало више да разговарају "са руководиоцима Западног Балкана".

- И, овдје је важан везник - са руководиоцима, а не да говоре о њима. Они европски политичари који сада говоре о Милораду Додику, никад до сада се нису срели с њим или сигурно нису разговарали с њим да би могли да разумију његове ставове - увјерен је Сијатро.

Подсјетивши да је премијер Орбан отишао у Бањалуку, каже да би то требало да учине и европски лидери прије него што пријете санкцијама.

- Да оду и разговарају и да разумију какву позицију заузима Додик и да на основу тога створе своје ставове - додао је Сијарто.

Он је истакао да Дејтонски споразум свакако треба поштовати, што је и став Мађарске, наводећи да приликом посјете Бањалуци, међу Додиковим ставовима није било ничега што би имао ефекат дестабилизације, већ су они били у складу са поштовањем међународних обавеза.

Министар Селаковић је рекао да, имајући у виду да између Србије и Српске постоји Споразум о специјалним и паралелним везама, а с обзиром да у Републици Српској, једном од ентитета БиХ, убједљвом већином живе Срби, свакао да је Србији изузетно важно да се очувању мир и стабилност у БиХ, Републике Српске и цијелом региону.

Он је захвалио мађарском премијеру Орбану, министру Сијарту, али и комеасру за проширење ЕУ Оливеру Вархеију, који је ових дана у БиХ, на, разумевању за проблем у БиХ и сталну спремност да се у оваквим ситуацијама саслушају све стране.

То је оно што је од суштинске важности за стицање праве и реалне слике о стању ствари на терену, нагласио је Селаковић.

Он је истакао да је позиција Србије јасна и недвосмислена, јер Србија на првом мјесту као главни циљ дјеловања у региону види очувње мира и стабилности.

-Без мира и стабилности у овом дијелу Европе, нема мира и стабилности у читавој Европи, нити економског развоја. И један од разлога зашто се толико залажемо и реформишемо наше друштво на путу европских интеграција је у томе што су европске интеграције постале провјерени историјски рецепт за очување мира и стабилности - рекао је Селаковић.

Додао је да Србија поштује територијални интегритет БиХ, Дејтонски мировни споразум и дејтонску БиХ, што је, каже, рецепт који је успео.

- Ми 26 година послије потписивања нисмо имали ниједну безбједносну кризу, споразум је сачувао мир, зато што је поставио рецепт који почива на три конститутивна народа, два ентитета и једној држави - констатовао је Селаковић.

Он је поручио да, ако је некоме жеља да се Дејтонски споразум мијења, то је могуће али уз консензус три народа и оба ентитета.

- Зато је степен разумијевања који показује званична Будимпешта за своје јужно сусједство важно и показује примјер другима како да приступе томе - рекао је Селаковић.

Поручивши да одлуке наметнуте са стране нису добре у 21. вијеку.

Селаковић је навео и да је несумњиво могуће да дође до евентуалног утицаја кризе у БиХ на читав регион, због чега је још важније да се само кроз дијалог свих страна, Бошњака, Хрвата и Срба, дође до рјешења.

- Србија добро зна колико је сецесионизам опасна појава и наставићемо да озбиљно водимо рачуна о свим потезима, да ни у ком случају на провокације не одговарамо неозбиљно, већ конструктивно - рекао је Селаковић, додајући да је то управо и учинио предсједник Србије Александра Вучић иницијативом "Отворени Балкан", јер је релаксација односа у економији, пут ка релаксацији политичких односа и снижавању тензија.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана