Си Ђинпинг позвао „Старбакс“ да помогне у односима Кине и САД

Срна
Си Ђинпинг позвао „Старбакс“ да помогне у односима Кине и САД

ПЕКИНГ - Предсједник Кине Си Ђинпинг послао је писмо почасном предсједнику "Старбакса" Хауарду Шулцу, у којем је „охрабрио" ту америчку компанију да одигра позитивну улогу у економским и билатералним односима двије државе.

Си је навео да би „Старбакс" могао да промовише кинеско-америчке економску и трговинску сарадњу и билатералне везе, пише кинески државни лист "Чајна дејл".

Писмо је упућено 6. јануара, а тек сада је објављено, пренео је Спутњик.

Си је Шулцу послао узвратно писмо, одговарајући на његову честитку за „изградњу просперитетног друштва под Сијевим вођством", у којем је Шулц исказао поштовање за кинески народ и културу.

У одговору, кинески председник наводи да је „под вођством Комунистичке партије Кине, 1,4 милијарде Кинеза направило дугорочне и мукотрпне напоре да изграде напредно друштво у сваком погледу, које тежи социјалистичкој модернизацији".

Си наводи да то омогућава компанијама из цијелог света, међу којима је и „Старбакс", највећи светски ланац кафетерија, и другим америчким компанијама, да развијају Кину.

Шулц није коментарисао Сијев предлог о учешћу у поправљању односа двие државе, али је навео да му је велика част што је добио писмо од предсједника Кине.

Спутњик наводи да Сијево писмо, у којем се позива на побољшање односа, долази непосредно пред инаугурацију Џозефа Бајдена и крај мандата америчког предсједника Доналда Трампа, за чије време су односи Кине и САД веома погоршани уз међусобне оптужбе, увођење санкција и отежавање пословања појединих компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана