Шест метара под земљом нађена нацистичка опрема

Агенције
Шест метара под земљом нађена нацистичка опрема

Беч - Остаци масивне гранитне грађевине, пронађене шест метара испод земље на локалитету Санкт Георген близу Линца, бацају ново свјетло на некадашњи нацистички пројекат "Бергкристал", постројење на којем су нацисти радили на развоју нуклеарне бомбе.

Редитељ из Линца Андреас Сулцер покренуо је истраживање у вези доказа о постојању тајних подземних лавирината које су нацистичке власти направиле како би оствариле свој највећи пројекат у области наоружања.

Сулцер је у документацији бивших америчких агената нашао податке да се на подручију, које су јединице СС користиле за војне вежбе, налази улаз у тунел.

Тада је, уз одобрење власника земљишта, почео са радовима на ископавању земље и наишао је на до сада непознату нацистичку грађевину од масивног гранита, која се налазила на шест метара дубине.

Ради се о улазу са стрмим степеницама испод бетона, за које се не зна гдје тачно иду. Међутим, на основу геоелектричних испитивања Сулцер претпоставља да постоји велика шупљина у унутрашњости планине до којег наводно води ово степениште.

Током копања Сулцер је пронашао опрему СС-а, а своје откриће он је пријавио општини.

Представници општине Перг у прошли уторак послије подне, заједно са полицијом, дошли су до ископина и предали Сулцеру и његовом тиму пријаву због "радова на историјском терену".

Сулцер с тим у вези истиче да не види да је прекршио закон јер има одобрење власника земљишта.

Претпоставља се да су нацисти изградили тајно постројење у унутрашњости планине у Санкт Георгену. Верује се да је ово постројење повезано са оним у којем су производени авиони "Месершмит 262" и да је комплекс био повезан са концентрационим логором Маутхаузен-Гузен.

Нацистичке власти користиле су заточенике концентрационих логора за рад у подземним постројењима.

Један део подземних постројења је познат јавности, али ископине Сулцера очигледно откривају прилаз једном тајном постројењу у којем су нацисти радили на бомби за масовно уништење, за шта постоје сведочења бивших радника.

Сулцер је претражио архиве у Њемачкој, Русији и САД тражећи доказе за пројекат развоја нуклеарне бомбе од стране СС-а.

Он је открио да је 2. јануара 1944. године 272 затвореника из Маутхаузена превежено у логор Санкт Георген како би радило на тајном систему тунела.

Новембра исте године 20.000 до 40.000 радило је на изградњи тунела.

Иако су аустријске власти истражиле читав комплекс Сулцер је убјеђен да постоји тајни дио у којем је рађено на развоју нуклеарног наоружања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана