Сенатори САД позвали Бајдена да не одобри продају авиона Ф-16 Турској

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

АНКАРА- Група од 27 америчких сенатора позвала је предсједника САД Џозефа Бајдена да одложи продају борбених авиона типа "Ф-16" Анкари све док Турска не дозволи Шведској и Финској да се придруже НАТО-у.

Позив долази у тренутку када Шведска и Финска чекају да Турска одобри њихов апликацију за пријем у НАТО, преноси Си-Ен-Ен.

Извори из Конгреса САД су раније рекли за Си-Ен-Ен да се Бајденова администрација спрема да затражи од те институције да одобре продају авиона типа "Ф-16" Турској, што би била највећа продаја оружја једној страној држави.

Ердоган је рекао недавно да Шведска не треба да очекује подршку Турске за чланство у НАТО након протеста који је одржан у близини турске амбасаде у Стокхолму током прошлог викенда, а на којем је спаљена копија Курана.

Турска је прошле недјеље одложила раније заказани састанак са представницима Финске и Шведске након што је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао да је шведска влада саучесник у спаљивању Курана током протеста у Стокхолму.

Финска и Шведска су званично поднијеле захтјев за улазак у НАТО прошлог прољећа, само неколико мјесеци након руске инвазије на Украјину и чекају ратификацију, а досад то нису учиниле Турска и Мађарска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана