Секретар САД упозорио Мађарску због веза са Русијом

Срна
Секретар САД упозорио Мађарску због веза са Русијом

Државни секретар САД Мајк Помпео позвао је Мађарску да не дозволи Москви да прави раздор међу западњацима.

 “Не можемо дозволити (руском предсједнику Владимиру) Путину да прави раздор међу пријатељима у НАТО”, рекао је Помпео у Будимпешти, на заједничкој конференцији за новинаре са мађарском колегом Петером Сијартом.

Он је додао да су Руси и Кинези добили више утицаја у Мађарској, а ни у чему не дијеле идеале који су Американцима тако важни.

Мађарски шеф дипломатије Сијарто одбацио је то упозорење оцијенивши као “огромну хипокризију” критике које Русији упућују западњаци док са друге стране сарађују са Москвом у области енергије.

Вашингтон је забринут због нагињања мађарске дипломатије ка истоку, и њеног развоја политичких и економских односа са Москвом и Пекингом посљедњих година, преноси АП.

Мађарски премијер Виктор Орбан, са којим ће се Помпео касније данас састати, два пута је примио руског предсједника Путина 2017. године и залагао се за укидање европских санкција Русији.

Сарадња Русије и Мађарске посебно је развијена у енергетском сектору у контексту мађарске зависности од руских енергената. Помпео би требало да покрене и подршку коју Орбан даје руско-турском гасоводу Турски ток.

Кина је такође у средишту Орбанових дипломатских напора, он је 2014. прогласио отварање Мађарске према истоку.

Помпео жели да разговара и о недавно постигнутом споразуму Будимпеште и кинеског телекомуникационог гиганта Хуавеја за развој мреже 5Г у Мађарској. Хуавеј је на свом интернет-сајту навео да њихов огранак у Мађарској представља центар за Европу.

Запад све више изражава забринутост због могуће жеље Хуавеја да шпијунира у корист Пекинга.

“Желимо са њима да размотримо предности и ризике везане за употребу такве опреме”, рекао је Помпео. 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана