Шеф тима УН: ИСИЛ убио најмање 1.000 људи у затвору у Ираку

Tанјуг
Foto: гс

ЊУЈОРК- Шеф тима УН који истражује злочине у Ираку Кристијан Ричер изјавио је да су екстремисти Исламске државе починили злочине против човјечности и ратне злочине у затвору у Мосулу у јуну 2014. године, где је систематски убијано најмање 1.000 муслиманских затвореника, претежно шиита.

Ричер је у Савјету безбједности УН рекао да докази прикупљени из масовних гробница у којима су посмртни остацио жртава погубљења извршених у Централном затвору Бадуш и од преживелих показују детаљне припреме високих припадника Исламске државе за напад који је изведен 10. јуна 2014. гидине.

„Заробљени су одвођени на локације у близини затвора, раздвајани на основу вере и понижавани“, рекао је Ричер. Навео је да је најмање 1.000 претежно шиитских затвореника тада систематски убијено.

Ричер је додао да су истражитељи анализом дигиталних, документарних, преживјелих и форензичких доказа, укључујући документе Исламске државе, идентификовали бројне чланове екстремистичке групе, познате и као ИС или ИСИЛ, који су били одговорни за злочине.

Навео је да је Истражни тим УН закључио да је ИС починила злочине против човечности, злочине убистава, истребљења, мучења, присилних нестанака, прогона и других нехуманих дијела у затвору Бадуш, као и ратне злочине хотимично убијање, мучење, нехумано поступање и нарушавање личног достојанства.

Борци Исламске државе заузели су ирачке градове и прогласили самозвани калифат на великом делу територије у Сирији и Ираку 2014. године. Група је званично поражена у Ираку 2017, али су њене такозване спавајуће ћелије наставиле нападе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана