СДП: ЦИК одбија спровести судске одлуке

Срна
СДП: ЦИК одбија спровести судске одлуке

Сарајево - Из Социјалдемократске партије /СДП/ БиХ саопштено је да су у овој партији вечерас из медија сазнали да је Суд БиХ уважио њихову жалбу, али да је је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ одбила да спроведе ту одлуку.

У саопштењу се наводи да је ЦИК БиХ, без икаквог законског упоришта, политичком субјекту овјерио "допуњену компензациону листу", што закон не познаје, будући да су рокови за подношење тих листи истекли још љетос.


"Допуњена компензациона листа се може предати само када странка нема више компензационих мандата, а има још освојених, што тренутно није случај", истичу из СДП БиХ.

Из те странке наводе да је ЦИК БиХ незаконито додијелио мандат Горану Опсеници као представнику српског народа и подсјећају да су се и политички субјект и тај кандидат изјаснили да је он по националности Хрват.

Из СДП-а напомињу да уколико Представнички дом Парламента Федерације БиХ буде конституисан са Опсеницом у квоти припадника српског народа, тај Дом ће бити неуставан и СДП БиХ ће поднијети апелацију Уставном суду БиХ, што ће угрозити формирање власти у БиХ.

"СДП БиХ ће се поново жалити Суду БиХ, али и Тужилаштву БиХ поднијети кривичне пријаве за кривично дјело изборне преваре. Овакво игнорисање и непоштовање одлука Суда је незабиљежено и говори све о томе шта је ЦИК БиХ. Очигледно, ова институција један је од главних организатора изборне крађе на штету Социјалдемократске партије БиХ. Више информација о овом случају ћемо саопштити у току сутрашњег дана, након што добијемо званичне
одлуке Суда БиХ", поручују из СДП-а.

Опсеница је на изборима био кандидат коалиције ХДЗ БиХ, ХСС, ХКДУ БиХ, ХСП-ХНС, ХСП ДР АС БиХ, ХДУ БиХ, ХСС СР из Изборне јединице девет за Представнички дом Парламента ФБиХ.

Централна изборна комисија БиХ саопштила је 1. новембра да је кандидатуру Опсенице овјерила на основу његове изјаве о прихватању кандидатуре, на којој је он као своје национално изјашњење навео да је Србин.

Након што је у медијима објављена изјава Опсенице у којој он каже да је Хрват, из ЦИК-а су објавили скенирану изјаву Опсенице у којој се он изјаснио као Србин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана