Савјет ЕУ подржава чланство Шведске и Финске у НАТО

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БРИСЕЛ-  Савјет ЕУ снажно подржава захтјев Шведске и Финске за придруживање НАТО, изјавио је данас шеф дипломатије ЕУ Јосеп Борел.

."Они ће имати снажну подршку, сигуран сам, од свих држава чланица, јер се тиме повећава наше јединство и то нас ојачава", рекао је Борел новинарима уочи састанка Савјета ЕУ за одбрану у Бриселу.

Он је додао да се нада да ће НАТО успјети да превазиђе проблем приговора Турске због потенцијалног чланства ових држава, преноси CNN.

"Сигуран сам да ће савјет подржати чланство Шведске и Финске у НАТО. Знам да је Турска изнијела неке приговоре. Надам се да ће НАТО моћи да их превлада", навео је Борел.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган раније је рекао да његова земља неће дозволити придруживање Финске и Шведске НАТО.

Анкара тврди да Шведска и Финска пружају уточиште особама које су повезане са групама које сматра терористичким, односно са Радничком партијом Курдистана и присталицама проповједника Фетулаха Гулена кога оптужује да стоји иза покушаја пуча 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана