Саудијски принц поклања 29 милијарди евра у добротворне сврхе

Агенције
Саудијски принц поклања 29 милијарди евра у добротворне сврхе

Саудијски милијардер принц Алвалид бин Талал рекао је да ће донирати своју комплетну имовину од 29 милијарди евра у добротворне сврхе.

Овај 60-годишњи нећак краља Салмана један је од најбогатијих људи на свијету. Он каже да га је на овакав потез инспирисала Гејтс фондација, чији су оснивачи Бил и Мелинда Гејтс. Новац би могао да се користи за „неговање културног разумијевања", „оснаживања жена у друштву" и „за за помоћ подручјима погођеним природним катастрофама".

Гејтс је похвалио његову одлуку назвавши је „инспирацијом за све филантропе".

Алвалид се иначе налази на 34. мјесту Форбс листе најбогатијих људи свијета. Новац ће бити преусмјерен у његову добротворну организацју Alwaleed Philanthropies, којој је већ донирао 3,5 милијарди долара.

Принц који нема позицију у влади, управник је одбора инвеститорске фирме Кингдом Холдинг. У власништву компаније су акције хотела The Four Seasons, Fairmont и Raffles, као и News Corpa, Citigroupa, Twittera и Applea.

Принц ће донирати своје приватно богатство.

"То је сасвим одвојено од мог власништва у Кингдом Холдингу", рекао је он. "Филантропија је лична одговорност којој сам се окренуо прије више од три деценије и кључни је дио моје исламске вјере".

Принц је одлучио да донира новац током светог мјесеца рамазана, када муслимани имају обавезу да помажу сиромашнима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана