Самит НАТО донио одлуке о трансформацији и јачању савеза

Танјуг
Самит НАТО донио одлуке о трансформацији и јачању савеза

МАДРИД - Самит НАТО у Мадриду ближи се данас завршници одлукама о трансформацији и јачању Алијансе.

-Одлуке које смо донијели у Мадриду обезбиједиће то да наша Алијанса настави да чува мир, спречава сукобе и штити наше народе и наше вриједности. Европа и Сјеверна Америка заједно у НАТО - изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, наведено је у саопштењу.

Лидери земаља чланица НАТО сложили су се са фундаменталним промјенама у одвраћању и одбрани НАТО, уз јачање напредне одбране, јачање борбених група у источном дијелу Алијансе и повећање броја снага високе спремности на преко 300.000.

Лидери су се, такође, сложили да више улажу у војни савез и да повећају заједничко финансирање.

Током самита, најближи партнери НАТО - Финска и Шведска позвани су да се придруже Алијанси, „што је значајан подстицај евроатлантској безбједности“.

Савезници су се сложили да пруже дугорочну подршку Украјини кроз ојачани свеобухватни пакет помоћи.

Лидери су подржали „нови стратешки концепт НАТО у опаснијем и конкурентнијем свијету“, а којим се „утврђује приступ НАТО Русији и другим пријетњама, укључујући тероризам, сајбер и хибридне нападе“.

Први пут стратешки концепт се бави изазовима које поставља Кина, а лидери су се договорили и о корацима за борбу против климатских промјена, укључујући циљеве за смањење емисије гасова стаклене баште и кретање ка нултој емисији до 2050. године.

На Самиту је, такође, покренут нови фонд за иновације НАТО који ће помоћи Алијанси да „изоштри“ своју технолошку предност.

Савезници су се, такође, поново посветили борби против тероризма и “одговором НАТО на пријетње и изазове са Блиског истока, сјеверне Африке и Сахела“.

-Суочавамо се са најозбиљнијом безбједносном ситуацијом у посљедњих неколико деценија. Али излазимо на изазов са јединством и одлучношћу - поручио је генерални секретар НАТО на завршној конференцији за новинаре.

Он је захвалио Шпанији што је била домаћин историјског самита и рекао да ће сљедеће године самит НАТО бити одржан у Виљнусу у Литванији.

У Мадриду су на самиту први пут заједно учествовали партнери НАТО из Индо-Пацифика - Аустралија, Јапан, Нови Зеланд и Република Кореја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана