Салмонд: Шкоти обманути, одлажу се обећања

Агенције
Салмонд: Шкоти обманути, одлажу се обећања

Лондон - Шкоти су обманути како би одбацили независност на референдуму, а три главне британске странке у спору како да спроведу обећане политичке реформе, каже Салмонд.

Премијер Шкотске у оставци и лидер кампање за независност Алекс Салмонд је оптужио политичаре у Лондону да су погазили обећања о давању већих овлашћења Шкотској, послије споразума британских странака који је допринио, према његовој оцјени, већој подршци останку у оквиру Британије на референдуму у четвртак.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон претходно је данас изјавио да планови о уступању већих надлежности Шкотској морају да буду повезани са конституционалним реформама Енглеске - што је изазвало оштре критике са разних страна.

Само неколико дана раније, Камерон и његови политички ривали, лидер Либерал демократа Ник Клег и шеф опозиционе Лабуристичке партије Ед Милибанд, постигли су споразум о брзом доношењу закона о трансферу кључних овлашћења са Лондона на шкотску престоницу Единбург.

Лидери три странке потписали су тада договор којим су обећали Шкотима нове надлежности у различитим областима, попут пореза, буџета и социјалне политике.

Камерон је, међутим, у коментару у листу Мејл он Сандеј данас навео да не би било фер пребацити овлашћења на Шкотску, а да се не размотре сличне измјене и за остатак Уједињеног Краљевства - Енглеску, Велс и Сјеверну Ирску.

"Милиони људи у Уједињеном Краљевству слушали су те дебате, гледали кампање и с правом се питају: 'Шта ће за нас бити другачије? Зашто ми не можемо да имамо иста овлашћења и иста права као они у Шкотској'", упитао је Камерон.

Аналитичари оцјењују да те тврдње негирају заједнички завјет лидера три странке и неизоставно одлажу рок обећаног давања већих овлашћења Шкотској.

"Људи који су гласали 'не' јер су вјеровали обећањима британских лидера, сада су они који су најогорченији, најповређенији, највише разочарани у Шкотској", рекао је за BBC Салмонд, који је послије референдума најавио да ће у новембру напустити функцију премијера због неуспјеха његове кампање за независност Шкотске.

Клег је данас рекао да испуњење обећања Шкотима "не може бити условљено другим конституционалним реформама", док је Милибанд упозорио да не смије бити "никаквих али, нити ако", по питању препуштања обећаних већих овлашћења Шкотској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана