Сахрањен амерички пилот којег су спасили Срби

nezavisne.com
Сахрањен амерички пилот којег су спасили Срби

Портсмут - Обрад Кесић, шеф Представништва РС у Вашингтону, присуствовао је у понедјељак сахрани америчког пилота Куртиса Бада Дајелса у америчком граду Портсмуту, којег су Срби спасили током Другог свјетског рата.

У пригодном говору Кесић је истакао да је Дајелс био искрен пријатељ српског народа и да је за многе био инспирација својом храброшћу и досљедношћу у покушају да изнесе истину о страдању српског народа.

"Као припадник најбоље генерације Американаца, он је прави пример херојства и пријатељства, који служи као мост између српског и америчког народа", рекао је Кесић, који је сахрани присуствовао и као специјални представник Милорада Додика, предсједника РС.

Дајелсова породица је на сахрани истакла да се Дајелс трудио да објасни како су Срби послије Другог свјетског рата и током ратова деведесетих били приказани погрешно, те да су њихова страдања игнорисана од стране америчке владе и медија. Дајелсова кћерка је обећала да ће наставити с очевим животним дјелом на афирмацији српског народа.

Кесић је напоменуо да српска заједница у Америци неће заборавити Дајелса.

Подсјетио је да је прије неколико мјесеци, на његов 89. рођендан, више од 300 Срба из цијелог свијета послало рођенданске честитке. Дајелс је те честитике, како је рекао, увезао у књигу, коју је показивао породици и пријатељима.

Дајелс је оборен изнад Београда 8. септембра 1944. године у свом бомбардеру Б-24, а спасила га је јединица Драже Михаиловића током операције "Халијард".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана