Садашња суша у Европи могла би постати најгора у историји

Танјуг
Садашња суша у Европи могла би постати најгора у историји

БРИСЕЛ - Због све већих климатских промјена Европа се суочава са једном од најтежих година када су у питању природне катастрофе као што су суше и шумски пожари, саопштила је данас Европска комисија (ЕК).

Европски комесар Марош Шефчович известио је данас посланике ЕУ да би „садашња суша у Европи могла постати најгора у историји“ и додао да пожари који пустоше огромне дијелове сеоских подручја само погоршавају климатску кризу, наводи АП.

-Статистика показује да од 2017. имамо све интензивније шумске пожаре у Европи и очекујемо да ће се тај тренд нажалост, наставити и ове године - изјавио је Шефчерович, преноси АП.

Дуготрајна суша погодила је неколико земаља чланица ЕУ, попут Грчке и Италије, а топлотни талас прошлог мјесеца је захватио чак и сјеверну Њемачку, што је повећало забринутост широм Европе.

Шефчович је саопштио да ЕУ већ финансира распоређивање више од 200 ватрогасаца из свих земаља чланица ради гашења пожара у Грчкој, наводи АП.

Италија је усред топлотног таласа, иако је рано љето, а сјеверни дио те земље погодила је највећа суша у посљедњих 70 година.

Према мишљењу стручњака, овакви временски услови изазвали су прошлонједељну несрећу, приликом које се огроман комад глечера са врха Мармолада у Доломитима одломио и проузроковао смрт девет планинара.

-Трагични догађај у Мармолади је само најновији примјер катастрофа повезаних са повишеним температурама, а самим тим и климатским промјенама - истакао је Шефчовић, преноси АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана