САД: Уводимо нове санкције Русији због Сјеверног тока 2

Танјуг
САД: Уводимо нове санкције Русији због Сјеверног тока 2

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке Државе наставиће да уводе санкције руским компанијама и организацијама које учествују у пројекту Сјеверни ток 2, изјавио је данас савјетник америчког председника националну безбједност Џејк Саливен.

Он је за ЦНН рекао да су досад санкционисане одређене руске компаније и организације, када је ријеч о Сјеверном току 2, а да су укинуте само за два ентитета - једну особу њемачке националности и једну швајцарску компанију. „Када је предсједник (Џозе) Бајден преузео функцију, Северни ток 2 је био 90 одсто завршен. То се десило у вријеме администрације Доналда Трампа. Питање које нам је било упућено било је - да ли ћемо ићи санкцијама на наше европске савезнике и пријатеље, Бајден је рекао да није спреман за тако нешто”, додао је Саливен.

Сјеверни ток 2 је међународни пројекат изградње гасовода који ће ићи испод Балтичког мора од Русије до Њемачке, заобилазећи транзитне земље, као што су Украјина, Бјелорусија, Пољска и још неке источноевропске и балтичке земље, подсјећа ТАС С.

САД су у мају увеле санкције против 13 бродова и три руске организације које су учествовале у пројекту.

Саливен је данас раније изјавио да ће САД увести додатне санкције Русији због третмана Москве опозиционара Алексеја Наваљног, чим буде „утврдила праве мете.”

„Спремамо нови пакет санкција. Показали смо да нећемо узмицати ни пред којим питањем, па ни када је ријеч о случају Наваљног. Ово је одговор на руске штетне активности”, рекао је Саливен за ЦНН.

Према Саливену, нове санкције ће бити уведене чим САД буду сигурне да су утврдиле „праве мете”.

„Чим будемо сигурни, увешћемо нове санкције”, додао је Саливен, а пренио ТАС С.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана