САД: Путин крив за обарање МХ17

Танјуг
САД: Путин крив за обарање МХ17

Вашингтон - Бијела кућа је саопштила да је руски предсједник Владимир Путин крив за обарање малезијског авиона изнад ратне зоне у Украјини.

Из Бијеле куће су поновили да са ЕУ и Г7 ради на увођењу нових санкција Москви.

"Оно што такође знамо јесте да је авион 'Малезија ерлајнса' оборен ракетом која је испаљена са земље. Испаљена је са земље у подручју које се налази под контролом сепаратиста и гдје Украјинци, заправо, нису сами користили противавионско оружје у том тренутку", изјавио је портпарол Бијеле куће Џош Ернест.

"Зато смо ми закључили да су Владимир Путин и Руси криви за ову трагедију", додао је он.

Потпредсјеник САД Џозеф Бајден разговарао је јуче са украјинским предсједником Петром Порошенком о истрази о тој несрећи, као и о политичкој динамици у Украјини, навела је Бијела кућа у одвојеном саопштењу које преноси Ројтерс.

"Предсједник Порошенко је истакао да ће, упркос распуштању владајуће коалиције у украјинском парламенту, влада наставити рад на кључним економским реформама", саопштила је Бела кућа.

"Порошенко је, такође, обавјестио потпредсједника Бајдена да је Русија наставила да снабдијева сепаратисте тешким наоружањем и опремом и да се на украјинске војнике све више пуца са руске стране границе", навела је Бијела кућа.

Бајден рекао Порошенку и да САД раде са ЕУ и Г7 на увођењу нових санкција Русији због "крајње дестабилизујућих и неодговорних поступака у Украјини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана