САД поклањају Чешкој осам војних хеликоптера

Танјуг
САД поклањају Чешкој осам војних хеликоптера

Бел ПРАГ - Сједињене Америчке Државе ће поклонити Чешкој осам војних хеликоптера "Бел", саопштила је америчцка амбасада у Прагу.

"Са задовољством потврђујемо трансфер шест хеликоптера АХ-1З и два УХ-1Y у оквиру програма Вишак одбрамбених артикала“, саопштила је амбасада, а преноси Ројтерс.

Хеликоптери се испоручују уз 12 раније наручених и биће бесплатни, осим трошкова трансфера и надоградње, а летелице треба да стигну 2023., објавила је амбасада на Твитеру у четвртак. Чешка министарка одбране Јана Чернохова саопштила је, у коментару на ову најаву, да се показало да су се " јасни и непоколебљиви ставови земље од почетка руске инвазије на Украјину исплатили", известио је лист "Хосподаржске новини".

"Не само да смо стекли поштовање наших савезника због напора да помогнемо Украјини већ смо добили и њихову подршку у модернизацији наше војске", нагласила је чешка министарка.

Чешка настоји да убрза модернизацију своје војске после опреме из совјетског периода, укључујући и хеликоптерску флоту, а донирала је вишак оружја Украјини, наводи британска агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана